29 March 2024, 04:02 Житомир: °C
Нікітін Андрій
Директор Житомирського водоканалу, член Асоціації "Укрводоканалекологія"

ЩО ЗМІНИЛОСЯ ЗА ДВА РОКИ У РОБОТІ ВОДОКАНАЛУ

Попри великий об’єм роботи такого гіганта, як міський водоканал, мені за допомогою моєї команди вдалося зробити суттєвий крок уперед за ці два роки. Ми відкрили «єдине вікно» для покращення якості обслуговування абонентів. Це просторе приміщення, де абонент може отримати кваліфіковану консультацію та допомогу у вирішенні питань. У нас тепер працює колл-центр – тепер зателефонувати на лінію КП стало значно простіше і отримати відповідь значно швидше. Це стало можливим завдяки запровадженню IP-телефонії. Як не дивно про це говорити, але це сталося лишеминулого року.

По-друге, ми запустили сучасний зручний сайт, де можна не лише передати покази лічильника, але й оплатити рахунки. Це окрім того, що вся інформація повністю у відкритому доступі, з якою може ознайомитися будь-який користувач послуг.

Окрім поточної заміни труб та ліквідації поривів, ми рухаємося уперед з тим, щоб через кілька років житомирянам було значно комфортніше у плані водопостачання та водовідведення. На цей рік заплановано старт трьох великих проектів, які дозволять ліквідувати багато наявних нині проблем з водопостачанням.

Зокрема, наприкінці травня розпочалася реалізація другого проекту за кредитні кошти Світового банку з реконструкції очисних споруд, спрямованого на покращення якості води у Житомирі. Тендер на проведення робіт виграв словенський консорціум RIKO – HIDROINZENIRING.

Контракт підписано на суму 11 млн 857 тис. 953 євро. Спершу по цьому тендеру ми орієнтувалися на 17,5 млн доларів (14,6 млн євро). Тож економія з усіма перерахунками склала близько 3-х млн євро. За ці кошти RIKO - HIDROINZENIRING виконає роботи по проектуванню та будівництву нових очисних споруд води. Що це дасть? По-перше якісну питну воду з-під крану, по-друге, суттєву економію електроенергії.

Це дозволить відмовитися від застосування хлору для очищення води. Наприкінці технологічного процесу буде застосовано методику додавання активованого вугілля для покращення якостей води (без специфічного запаху та смаку). Потужність очисних споруд води після реконструкції складе – 75 тис. м3 на добу.

Фактично, це будівництво нового очисного комплексу за новітніми технологіями, що використовуються у найбільш розвинених країнах. Зокрема, буде використано технологію ламельного освітлювача – це французька технологія, що використовується переважно для очищення води з таких річок як Тетерів – замулених і схильних до активного цвітіння. Із закінченням реконструкції, вода буде очищуватися за допомогою діоксиду хлору. Щоб було зрозуміліше – різниця між хлором і діоксидом хлору така сама, як і різниця між «запорожцем» і «мерседесом».

До 2020 року за кредитні кошти Світового банку планується втілити три масштабні проекти, які дозволять суттєво поліпшити якість води у Житомирі.

Окрім будівництва вищезгаданого очисного комплексу та реконструкції очисних споруд каналізації на Промисловій, по місту ми збираємося замінити 10 км водогінних мереж великого діаметру.

Житомир – єдине місто в Україні, яке почало реалізовувати проект Світового банку по реконструкції очисних споруд води, і одне з двох міст, що реалізовує реконструювання очисних споруд каналізації.

Багато проектів уже реалізовано, ще більше - плануємо реалізувати найближчим часом. Презентацію з цифрами можна подивится тут.