20 April 2024, 03:40 Житомир: °C
Анастасія Нікітіна
Лікар, гінеколог-репродуктолог, лікар УЗД діагностики, медичний директор клініки сучасних репродуктивних технологій IVMED (АЙВІМЕД), м. Житомир https://ivmed.clinic/

Я, АНАСТАСІЯ НІКІТІНА, ЛІКАР РЕПРОДУКТОЛОГ

Завжди думала, що розповідати про себе або як зараз модно говорити «презентувати» - це не про мене. Однак, зустріч з діловими жінками України змусила мене переглянути свої страхи та переживання з цього приводу та врешті решт презентувати себе, розповісти про себе як лікаря репродуктолога, фаната своєї справи та як жінку і матір.

Я завжди задавалась питанням - у чому призначення жінки? Зробити кар’єру? Виховати дітей? У кожного своє розуміння призначення, але продовжити себе у дітях, залишити себе у майбутньому – це природньо, це важливо. Але не менш важливим для кожної з нас є і реалізація своїх амбіцій, задумок, планів та вроджених талантів.

Я з дитинства захоплювалася біологією, хімією, філософією – і логічно, що я знайшла своє призначення у тому, що поєднує всі ці три речі. Це жіночий лікар – гінеколог за спеціалізацією репродуктологія. Адже словами неможливо передати радість, коли пацієнтка нарешті народжує здорову дитину після 15 років безпліддя. З кожною своєю пацієнткою я проходжу довгий шлях від діагностики і часом дуже тривалого лікування до появи на світ нового життя.

Для когось це лише історія хвороби. Для мене – історія життя, біль, переживання, щоденна боротьба за право бути матір’ю. І це все знаходиться у моїх руках. І це велика відповідальність.

Та тримати за руку власну дитину – найбільше щастя, яке може бути у цьому житті і кожна жінка має на це право. Я як ніхто інший чудово розумію ці емоції та почуття, адже сама маю двох дітей і очікую на третього.

Моя особиста історія складається з довгих років навчання у Вінницькому медичному інституті, інтернатурі, постійній роботі над собою. Ніколи не упускала шанс на навчання та підвищення кваліфікації у своїй професії.

Існує стереотип, що з часом лікарі втрачають емпатію до пацієнта і відсторонюються. Це не так.

Неможливо бути відстороненим від того що ти робиш. Це неймовірно важко, але це не зрівняється з тим, що я відчуваю від одного позитивного тесту на вагітність моїх пацієнток або фото ще однієї дитини, яка народилася в нашій дружній і великій родині під ім'ям «Мати та дитина».

Ми з вами здатні творити справжні дива. Не опускайте руки! Іноді лише один крок відділяє вас від вашої мети і мрії всього життя. Безпліддя – не вирок. Життя у вас одне. Дайте собі шанс на щасливе батьківство!