28 March 2024, 12:34 Житомир: °C
Олександр Гнітецький
Експерт з просторового планування та управління ресурсами

Матриця «хотєлок» від Шишацької ОТГ

Одним з найскладніших етапів після створення нової ОТГ - є пережити та прийняти перший спільний бюджет.

Дуже важливо врахувати всі побажання, але, як завжди, бажань більше ніж грошей і золоту середину знайти дуже складно.

З одного боку, щойно приєднані ради хочуть більше до себе «фінансової» уваги, як подяку за приєднання. Адже, об’єднуючись, вони розраховували вирішити проблеми, що роками не могли знайти фінансування для вирішення.

З іншго боку, адміністративний центр новоствореної ОТГ має спокусу нового «об’єднаного» бюджету та більшість в раді задля використання та демонстації жителям громади всіх благ, що дарує #децентралізація.

У кожній громаді прийняття бюджету - одна з найголовніших подій, яка визначає вектор подальшого розвитоку. У разі збалансованості бюджету та врахуванні думок усіх зацікавлених сторін, є висока ймовірність стабільності всередині громади.
Саме з такою проблемою зустрілася Шишацька ОТГ Полтавської області, яку я нещодавно відвідав з навчальним візитом.

Громада одразу ж вразила мене своїм адміністративним приміщенням. Просторі світлі кабінети, охайні фасади та багато квітів. Громада справляє враження спроможної та ошатної.

5b24330832c36.jpg

Проте, як зазначив Федір Михайлович Дерій - заступник селищного голови: «Ми швидко знайшли інструмент, що допоміг уникнути всіх звичних проблем формування бюджету».

І, що приємно, охоче поділився цим методом, який він, сміючись, називає: «Матриця хотєлок».

5b243321d87a5.jpg

Усе геніальне - просто. Зліва зазначені сектори, на які планується витрачати кошти у майбутньому році. Справа зазначені всі ради, що доєдналися та утворили об’єднану громаду. І допоки кожна з клітинок не буде заповена всіма стейкхолдерами - підготовка бюджету та прогами соціально-економічного розвитку не розпочинається.

Як зазначив Федір Дерій: «Я романтик в душі, та вірю, що в дискусії народжується істина». Не знаю щодо романтичності, але професіоналізма йому не позичати.

Думаю, що сьогодні ні для кого не є секретом, що кадри - вирішують все. І з особливою гордістю Олександр Тутка - голова Шишацької ОТГ, представив для нас головного бухгалтера. Зазначив, що вже не перший рік, якщо він спланує бюджет, виконання буде 100%. Тому розраховувати на перевиконання не варто. Це додаткового стимулює всіх ще більш серйозніше відноситися до першопочаткового планування бюджету.

Такий інстуремент планування водночас простий, але дуже ефективний.

І не дивно, що винайшла і застосовує його саме Шишацька ОТГ, адже є що ділити. Більше 100 млн. грн власних надходжень. Загальний бюджет з субвенціями 160 млн. грн, враховуючи, що населення 16 тис. Це достойний бюджет, який дає змогу розвитку та змушує шукати ефективні інстументи для його планування.

Привело мене до Шишак - просторове планування. Саме Шишацька ОТГ - одна з небагатьох сьогодні, хто вже виготовив схему просторового планування ОТГ. Кошутвало таке задоволення орієнтовно 600 тис. грн, але, безумовно, воно того вартувало. На території громади 12 освітніх закладів, а залишити було б раціонально 2-3 (максимум). Проте це питання особливої складності, так звана «оптимізація» - одне з найскладніших рішень для кожного лідера громади.

Тут підхід професійний, якого ще я не зустрічав досі. Тому, вважаю, власним обов’язком поділитися цими знаннями з Вами.

Після виготовлення схеми просторового планування - в наявності карти-схеми, де нанесені всі освітні заклади та відстані від них. Також даний вид містобудівної документації в своїй описовій часнині рекомендує певні рішення. Але ж окрім логістики та чисельності населення хотілося б врахувати й інші фактори. І тут, я був дійсно вражений, бо є 20 факторів, які додатово хочуть врахувати спеціалісти Шишацької ОТГ. На жаль, усіх не запам’ятав, але серед них:

  1. Результати ЗНО за 3 роки.
  2. Участь в олімпіадах (районних, обласних, Україна).
  3. Ресурів на учня (тех. персонал, газу, квт).
  4. Активність батьківських комітетів.
  5. Гуртки шкіл.
  6. Демографічна ситуація (за 5 років).

Настільки детальних підхід до такого складного питання «оптимізації» шкіл дуже дорого коштує громаді. Адже освітньої субвенції отримують 24 млн.грн, але щоб забезпечити всі 12 закладів доводиться ще доплачувати 26 млн.грн з власного бюджету.

PS: Будьте «романтіками в душе» та застосовуйте «матрицю хотєлок» Шишацької ОТГ для планування бюджетів 2019 року.