28 March 2024, 13:34 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

ІСТОРИЧНИЙ КАЛЕНДАР: 1 - 5 липня в історії Черняхівщини

Після того, як шведська армія зазнала поразки в Речі Посполитій, Юрій Немирич, на той час уже зрілий 45-річний політик, робить карколомний в очах суспільства крок: у липні 1657-го переїжджає до Чигирина, де «вдався під протекцію козаків» й «охрестився на руську віру», тобто повернувся до віри предків — православ’я. Тоді ж він отримав титул козацького полковника, а після обрання Івана Виговського на гетьманство одразу став його правою рукою.

У липні 1658 року Юрій Немирич, виконуючи прохання своєї дружини Ельжбети, звертається до свого колишнього товариша, одновірця социніянина Андрія Вишоватого з пропозицією, щодо долі аріян та співпраці зі шведами. Вишоватий із прохолодою ставиться до Немирича, вважаючи його за зрадника.

У липні 1659 року Юрій Немирич ствердився як права рука та протеже гетьмана Івана Виговського. Король Речі Посполитої Ян ІІ Казимир [Jan II Kazimierz Waza] підписує урізаний варіант Гадяцького договору (Унії), проте фактичне формування князівства Руського так і не відбувається.

У політзвіті секретаря Волинського губкому про релігійну ситуацію у Волинській губернії за січень–липень 1923 року зазначалось, що однією з найбільш діяльних сект в губернії вважається секта хлистів-молокан під керівництвом «святих» Діда Корнія та Тітки Маланії з осідком в селі Мокренщина Черняхівського району. Ця секта налічувала близько 3 тис. чол. і мала великий вплив на місцеве населення. Секта складалась переважно із заможних селян (вступ до секти поєднувався із матеріальним внеском – 5 пудів пшениці). Щодо ставлення до радянської влади, то одні дані вказували на антирадянську діяльність цієї секти, інші – на протилежну позицію: члени секти закликали селян підтримувати владу.

1 липня 1951 року в смт. Черняхові вперше відкрито нову дитячу бібліотеку. Фонд бібіліотеки в момент її відкриття нараховував понад 800 книжок. Бібліотека від дня початку своєї роботи мала 130 постійних читачів.

1 липня 1953 року розпочалося соціалістичне змагання за вчасне та успішне проведення жнив між машинно-тракторними станціями Черняхівського району. Гостре суперництво зав’язалося між механізаторами бригад № 5 і №9 (МТС №2 смт. Черняхова), де бригадирами були Василь Трохименко та Дем’ян Білошицький.

1 липня 2012 року за вагомі особисті заслуги у державотворчій, соціально-економічній, культурно-освітній діяльності, сумлінне і бездоганне служіння українському народові та з нагоди Дня Конституції України Віктор Янукович нагородив відзнакою Президента України – ювілейною медаллю «20 років незалежності України» – 17 мешканців Житомирської області. Згідно з Указом президента медаль отримав і Григорій Володимирович Лайчук – клітищенський сільський голова. Також Указами Президента України ще 57 жінкам Черняхівщини, котрі народили і виховали п’ятеро і більше дітей, присвоєно почесне звання «Мати-героїня», відбулося вручення медалей та свідоцтв матерям, котрі з’їхалися з усіх куточків району, організоване відділом у справах сім’ї, молоді та спорту райдержадміністрації . Вітали нагороджених посадовці, діти й онуки. Перед присутніми із художніми номерами виступили викладачі й вихованці Черняхівського будинку дитячої та юнацької творчості.

2 липня 1990 року створено Черняхівську районну податкову інспекцію Житомирської області. Її історія веде свій відлік із 1990 року, коли 12 квітня Рада Міністрів УРСР прийняла Постанову № 74 “Про створення державної податкової служби в Українській РСР”. Відповідно цієї Постанови, до 1 липня 1990 року було створено державні податкові інспекції при виконавчих комітетах рад усіх рівнів. Першим керівником податкової призначено В.І.Замегу. В 1998 році службу було реорганізовано у Володарсько – Волинську міжрайонну податкову інспекцію.

3 липня 1952 року у виданні «Новое русское слово» вийшла в світ стаття Ю.Мовчана «Чому ми проти федерації з Росіє».

3 липня 2014 року -громадські активісти з власної ініціативи та за свій кошт розфарбували міст у Вільську в кольори національної символіки. Почали цю гарну справуТетяна та Марина Гончар, а також Ярина й Оксана Калабановські. При цьому фарбу купила Тетяна, взявши гроші з власної зарплатні. Першого дня вони пофарбували половину мосту. А на другий день до них приєдналися небайдужі чоловіки цього ж села: Юрій Огороднік, Руслан Свірчевський та Ельдар Карамурзаєв, який переселився з Криму і також підтримав патріотичну акцію. Вони теж купили фарбу й долучилися до роботи. Активісти свої політичні вподобання не озвучили,віднісши їх до другорядного, а діяли об’єднано задля спільної мети – показати, що попри всі негаразди сьогодення Україна ЄДИНА.

4липня 1952 року на період збирання врожаю працівниками районної бібліотеки розпочато укомплектування пересувних бібліотек для сіл.

5 – 7 липня1919 року повстанські загони отамана Дмитра Соколовського з’являлися на околицях Житомира та вздовж залізниці Бердичів-Козятин.

5 липня 1925 року відбулося засідання пленуму Черняхівської районного комітету незаможних селян (КНС), в якому взяв участь голова Новопільського сільського КНС Житинський, було прийнято рішення про підвищення рівня сілгоспвиробництва господарств незаможників шляхом «кооперіровання».

5 липня 2014 року на стадіоні «Колос» у Черняхові відбулася гра футбольних клубів «Черняхів» і «Титан» (смт. Іршанськ) у рамках чемпіонату Житомирської області з футболу.