19 April 2024, 18:18 Житомир: °C
Олександр Гнітецький
Експерт з просторового планування та управління ресурсами

Чи отримають ОТГ мільйони від лісу?

15.08.2018 року набрав чинності Закон України від 10.07.2018 № 2497-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств».

Цим Законом внесені зміни до ст.273 Податкового кодексу України, відповідно до якої передбачається оподаткування земельним податком земель лісогосподарського призначення.

Cтавки земельного податку визначаються рішеннями місцевих рад. Суб’єкти господарювання в яких у користуванні є земельні ділянки лісогосподарського призанчення, зобов’язані подати уточнюючі декларації з плати за землю.

В рішеннях ОМС щодо ставок земельного податку лісові землі не зазначалися, проте, більшість рішень мають пункти ІНШЕ, які й передбачають 5%. Так як рішення щодо визначення ставок земельного податку є регуляторним актом та відповідно до закону визначена чітка послідовність прийнняття таких рішень, вносити зміни в таки рішення неможливо.

Для розрахунку сум земельного податку необхідно використовувати нормативну грошову оцінку одиниці площі ріллі по областях (наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 23.05.2017 №262).

Розглянемо приклад для визначення вартості 1 га земель лісогосподарського призначення.

Область

Нормативна грошова оцінка 1 га (грн)

Процент max (грн)

Плата за 1 га (грн)

Житомирська

21 165,27

5

1 058,26

Черкаська

33 930,75

5

1 696,54

Київська

26 194,09

5

1 309,70

І на завершення, розглянемо конкретну громаду Житомирщини - Новоборівську ОТГ. На території громади два підприємства: ДП "Коростенське ЛМГ" та Житомирське обласне комунальне підприємство "Житомироблагроліс" Дочірнє підприємство "Червоноармійський лісгосп АПК". Загальна площа земель лісогосподарського призанчення - 4 663 га. (Площа орієнтовна, головним джерелом інформації є форма 6-зем). Отже, з розрахунку 5% за 4 663 га підприємствам необхідно буде заплатити до бюджету громади 4 933 454 грн. Враховуючи, що минулоріч не було даного податку взагалі, то приріст в 5 млн дійсно вражає. Варто зазначити, що загальні фактичні земельні надходження в громаді за 2017 рік становили 4,5 млн гривень.

Теоретичні надходження сягають космічних розмірів, звісно, громади були би раді отримати мільйони до власних бюджетів, проте, чи мають їх лісогосподарські підприємства???

Новоборівська ОТГ має не найбільшу лісистість території, в області це Чоповицька, Городницька та Баранівська ОТГ, інші. Суми земельного податку зростатимуть відповідно.

Цікаво. Більшість лісогосподарських підприємств не мають сформованих ділянок, що унеможливлює чітке визанчення площ, що підлягають оподаткуванню.

Переглянувши інформацію про лісистість адміністративних областей за 2011 рік можна отримати уявлення про розміри майбутніх надходжень в масштабах України. (Більше детальна інформація з площами за посиланням).

Чим все закінчиться, чи скасують дані нововведення? Цікаво, що в Держлісагенстві вже прогнозують, що введення нового податку призведе до оподаткування земель, які знаходяться в стадії створення деревостанів (незімкнуті лісові культури, зруби, прогалини) або на яких зростають насадження до 40-річного віку і в яких неможливо отримати деревину, придатну для реалізації (вигідніше вирощувати сільськогосподарські культури, аніж ліс).