18 April 2024, 07:20 Житомир: °C
Нікітін Андрій
Директор Житомирського водоканалу, член Асоціації "Укрводоканалекологія"

БЕЗ СТРАТЕГІЧНОГО ПЛАНУ НА МАЙБУТНЄ НЕМОЖЛИВО БУТИ ЕФЕКТИВНИМ СЬОГОДНІ

19 вересня ми заключили контракт в рамках проекту розвитку міської інфраструктури за кошти світового банку з україно-корейським консорціумом, лідером якого є компанія «КСМ ГРУП». Цей підрядник виконає у нас заміну 9,5 км водопровідних мереж великого діаметру.

Сюди входять магістральні мережі та дюкерні переходи (це ті труби які проходять під річкою). За графіком, вони приступають до роботи 1 листопада, а з 15 листопада вони починають перекладку декількох ділянок. Перша ділянка знаходиться біля водоканалу, це один з магістральних трубопроводів, який живить місто, другий великий трубопровід іде по Сквирському шосе. Саме ці дві ділянки для нас першочергові для перекладки, тому що саме там найчастіше стаються пориви трубопроводів і частина міста лишається без води.

Звісно, під час перекладки магістралей будуть певні обмеження подачі води, але ці незручності тимчасові. Графік робіт буде оголошено нами додатково.

Що отримують споживачі від цієї реконструкції?

Будь-які роботи, які зараз проводяться Житомирводоканалом, робляться з прицілом на довгострокову перспективу. Зокрема, одразу після реконструкції тиск та якість води однозначно покращиться. Я думаю, всі бачили труби, які ми замінювали нещодавно – з такими трубами про високу якість води говорити не доводиться.

Крім того, проектом передбачена не тільки заміна трубопроводів. Це буде заміна запірної апаратури, будівництво нових колодязів, облаштованих новими люками. Ділянки, де зніматиметься дорожнє покриття, будуть по закінченню робіт покриті новим шаром асфальту та облаштовані згідно європейських стандартів.

Але на поточних процесах співпраці, реконструкції, модернізації, які вже заплановані, ми не зупинимося. Адже якщо дивитися у перспективу, нам потрібно не лише «латати діри», але й розвиватися. Будівництво нових водопровідних та каналізаційних очисних споруд, трубопроводів це добре. Але потрібно рухатися далі. Відкрию невеличку таємницю, наше підприємство всерйоз налаштоване на участь у третьому проекті розвитку міської інфраструктури, де ми плануємо реалізувати декілька цікавих речей, одна з яких будівництво біогазового комплексу. Це буде один із перших таких комплексів, який будується на очисних спорудах каналізації України. Наразі лише Львів займається таким проектом, більш ніхто.

Коротко поясню що таке і для чого потрібно виробництво біогазу. Мул сам по собі енергоактивна речовина. Він видаляється зі стічних вод та завантажується в біогазовий реактор. При розкладанні мулу виділяється газ метан, який при спаленні генерує електричну та теплову енергію. Будівництво такої станції дозволить Житомирводоканалу не лише економити на електро- та тепловій енергії, але й вийти на самоокупність, реалізуючи її у мережу за зеленим тарифом.

Є також ідея реалізувати в рамках цього проекту облаштування гідротурбінами скид води з очисних споруд. Об'єм води, яка падає - більше 2000 кубічних метрів на годину з відстані більше 20 м. Це додатковий видобуток електроенергії.

Також не є секретом, що в нас доволі багато вивільняється вільної площі, на якій можна побудувати сонячні електростанції. Цей проект також обговорюється зараз і ми серйозно налаштовані на його реалізацію.

Інвестиції на будівництво ми отримуємо від Світового банку, ми налаштовані на боротьбу за реалізацію цих проектів, адже це вигідно в першу чергу для Житомира, для містян. Такі проекти унікальні для України і наш водоканал має бути першим у їх реалізації.

Але і є більш тривіальні речі, такі, як будівництво каналізаційної інфраструктури. Незважаючи на те, що на вулиці 21 століття, Житомир не забезпечений на 100% каналізацією. На 528 км водопровідних мереж 280 каналізаційних. Для звичайного європейського міста це повний нонсенс. Хоча для України це «нормальна» практика, але наше місто не повинно бути таким! Саме це є ідеєю нашого третього проекту, який ми плануємо реалізувати протягом наступних років. Це питання надважливе для екології Житомира.

А ще є багато кілометрів водопровідних мереж, які постійно знаходяться в аварійному стані – і цю проблему також потрібно усунути. Актуальними залишаються питання закупівлі техніки, залучення, навчання та утримання на робочих місцях кваліфікованих працівників. Зайвим буде говорити, що в Європі навчанню та «виховуванню» кадрів приділяється значна кількість коштів та часу.

Якщо ми зробимо все, що плануємо, я на 100% впевнений, що наш водоканал, окрім того, що буде показовий в Україні, стане на ті рейки, які дають водоканалу можливість бути самостійним у фінансовому плані та ще й сплачувати частину надходжень до бюджету міста.

На сьогодні в Україні, і це не секрет, немає жодного водоканалу, який би був прибутковим.

Але ми хочемо зробити, щоб Житомирводоканал приносив прибуток. Тільки тоді ми зможемо займатися самостійно реконструкціями без залучення коштів міської ради, тримати рівень заробітних плат на високому рівні, більш впевнено дивитись у майбутнє.