16 April 2024, 18:50 Житомир: °C
Cвітлана Пахольчук
Голова Житомирського обласного осередку "Громадський рух "Народний контроль"

Ошукані селяни фермерським кооперативом

До Житомирського обласного осередку «Народного контролю» звернулися мешканці трьох сіл Чуднівського району. Громадяни поскаржилися на дії «Першого національного виробничого кооперативу», який не виплатив селянам 364 тисячі гривень за здане ними молоко представникам цієї компанії. Селяни розповідають, що на початку співпраці кошти виплачували регулярно, і за літр молока платили більше ніж середню ціну в регіоні, однак у березні все змінилося. Мешканці стверджують, що молоко відвозили на «Галіївський маслозавод», який за їх даними повністю розплатився з кооперативом.

«Народний контроль» провів власне розслідування і дізнався багато цікавих фактів про діяльність кооперативу.

«Перший національний виробничий кооператив» працює на території Житомирщини, Вінниччини та Буковини. У кожному регіоні кооператив пропонує різні програми, однак спільною залишається умова передачі худоби у власність кооперативу, що потім стає офіційною причиною невиплати коштів. Крім того, цей кооператив є злісним боржником. Майже 7 мільйонів гривень складає податковий борг кооперативу перед державою. Також, на кооператив заведено 13 кримінальних справ за вчинення дій, які нанесли збиток громадянам загальною сумою понад 37 мільйонів.

Засновником цього кооперативу є Андрій Гордійчук (https://clarity-project.info/edr/40108269/persons)-депутат Хмельницької обласної ради, якого обрали від «Аграрної партії», а наразі вважається безпартійним. Крім того, він же є засновником «Першого національного аграрного кооперативу», який діє за такою схемою і має борги понад 30 мільйонів перед населенням трьох областей. Кооперативи почали працювати у 2015 році і зараз налічують близько 30000 громадян, які є потенційними жертвами шахрайських дій власників кооперативу. Варто зазначити, що наразі кооперативи пройшли перереєстрацію, належать іншим особам, і продовжують активно працювати. Також «Народний контроль» з власних джерел дізнався, що в цей момент такий кооператив заходить на ринок Новоград-Волинського району, однак назва фірми залишається невідомою.

«Народний контроль» Житомирщини попереджає, що у цій ситуації найкраще звертатися до суду з залученням адвокату. Наголошуємо на важливості уважного знайомства з документами перед підписанням та радимо, у разі виникнення питань, звертатися за юридичною допомогою.

Слід пам’ятати, що не читаючи предмети договору, можна віддати власне майно в чужі руки.