18 April 2024, 08:45 Житомир: °C
Люба Володимир
Шаховий тренер Chess school "Тріумф" Житомир

Політикам необхідно грати в шахи

Українське суспільство вкрай заполітизоване. У кожного з нас є своє бачення ситуації, певні політичні розходження та сходження. Та одне я знаю точно – державні діячі обов’язково мають грати в шахи! Чому? Зараз дізнаємося!

На лицьовій стороні стодоларової купюри США зображений Бенджамін Франклін. Американський політичний діяч, дипломат, вчений, письменник. Один із батьків-засновників США. За винятком, можливо, Джорджа Вашингтона, найвідоміша людина в Америці. А ще Франклін був запальним шахістом! Його есе “Моральні цінності шахів” (анг. "The Morals of Chess") надруковане в грудні 1786 р., є другою письмовою згадкою про шахи в Америці! Стаття написана майже 300 років тому, та актуальна і сьогодні.

Політик порівнює шахову гру з життям, де люди також борються з суперниками і мають можливість як виграти, так і програти. “Гра в шахи – це не просто порожня розвага!” Франклін розглядає шахи з виховної, етичної та моральної сторони.
- Деякі дуже цінні якості розуму, які необхідні в людському житті, потрібні в шахах. І саме в цій грі вони зміцнюються настільки, що стають звичкою, яка корисна в багатьох випадках життя;
- У шахах, як і в житті, особливе значення має здатність передбачати події, можливість заглянути в майбутнє;
- Ми набуваємо звичку не падати духом і сподіваємось на успіх. Гра настільки рясніє різноманітними ситуаціями, схильними до несподіваних змін, що вона виробляє звичку знаходити вихід навіть у найбезвихідніших ситуаціях;
- У шаховій грі навіть скромний успіх може підняти віру у власні сили, а неуважність - призвести до втрат;
- Франклін вчить, що майбутнє належить розуму, який в кінцевому рахунку отримає перемогу над упередженістю;

Цілком можливо, що саме шахи допомогли Франкліну розширити свої можливості! Підвищили інтелектуальний рівень, сприяли розвитку логічного мислення, пам’яті, уяви та творчості. І всю свою силу та енергію політик скерував в державотворчий процес та науку.

А ще Франклін використовував шахи як інструмент для ведення переговорів!

Відома картина Едварда Харрісона Мея молодшого – Леді Хау оголошує мат Бенджаміну Франкліну 1867 р. (англ. Lady Howe Checkmating Benjamin Franklin).
В 1774 року Бенджамін Франклін прибув в Лондон з метою мирного врегулювання протиріч між американськими патріотами і британським урядом. В своєму щоденнику він згадує, що грав в шахи з леді Кароліною Хау, сестрою лорда Річарда Хау, генерала, який повинен був вести англійську армію в Америку. Франклін пише, що використовував гру в шахи для дипломатії. Досі достеменно невідомо, чи дійсно леді Хау здобула перемогу над американським політиком.
Згодом леді Хау організувала зустріч Франкліна зі своїм братом Річардом. Та, нажаль дипломатичний маневр так і не вдався, а війна розгорілася, незважаючи на всі зусилля її запобігти.
Але Франклін зрозумів, що шахи можуть бути корисним інструментом для ведення переговорів, особливо як привід для зустрічі!

Як бачимо, і в цій ситуації Франклін використав шахи сповна!

Отож, шановні політики – грайте в шахи! Розвивайте пам'ять та логічне мислення, аналізуйте і плануйте! Зустрічайтесь за шахівницею з діловими партнерами, генеруйте цікаві ідеї, шукайте нові можливості для руху вперед і ніколи передчасно не здавайтеся!

Адже гра в шахи створена не тільки для того, щоб у неї грати, а й для того, щоб уявляти! Уявляти взаємопов’язані ходи фігур і структуру шахового поля. Уявляти порядок світу і людські долі. Уявляти все те, що приховується за зовнішньою видимістю подій і речей.

Ми чекаємо від вас, наші обранці, мудрих рішень для розвитку Держави! І шахи вам у цьому допоможуть!