28 March 2024, 22:34 Житомир: °C
Микола Череднік
Депутат Богунської районної ради м. Житомир, засновник "Інститут Розвитку Міста"

Довідки поза законом

З 11 лютого до навчальних закладів міста не будуть допускати дітей, які не мають довідки про щеплення. Відповідне рішення прийнято міською радою.

Міські чиновники, запровадивши обмеження відвідування закладів для дітей, які не мають щеплення, та повідомивши про це за 10 днів, скоріше за все спровокують чергову хвилю ажіотажу серед батьків. Схожа ситуація була декілька місяців тому, коли комусь у міській раді прийшла ідея, щоб батьки принесли довідки про місце реєстрації дітей, як наслідок — батьки вимушені були займати чергу за довідкою з 4 години ранку.

І хоча чиновники міської ради вважають своє рішення “правильним та законним”, воно не є таким. Міська рада не мала та не має повноваження не допускати дітей, які не мають довідки, до навчання.

При ухваленні рішення, посилаються на Закон України “Про захист населення від інфекційних хвороб“. Однак в цьому Законі немає жодного слова про те, що орган місцевого самоврядування може запровадити подібні обмеження. Має місце маніпуляція міської ради, адже у статті 15 Закону, на який посилаються чиновники, йдеться про інше. Там сказано, що дітей не можуть приймати до навчальних закладів без відповідної довідки. Це ніяк не означає, що дітей можна не допускати до навчального закладу без довідки. Це і логічно, адже якщо дитина є учнем (тобто прийнята до навчального закладу), це означає про наявність у неї відповідної довідки.

Рішення міської ради про відвідування освітніх закладів лише за наявності довідки про щеплення виходить за межі повноважень міської ради. Адже органи місцевого самоврядування не мають повноваження встановлювати додаткові вимоги для відвідування навчальних закладів. Відповідно до ЗУ “Про Основи законодавства України про охорону здоров’я” довідку про щеплення вимагати взагалі не мають права, бо це є медичною інформацією. І це далеко не перший випадок, коли міська рада приймає незаконне рішення.

Щеплення в Україні не є обов’язковим. Від нього можна відмовитися - це законе право. Так само ніхто не може примушувати робити щеплення.

p.s. Батькам вже телефонують і кажуть, що їхніх дітей з понеділка ніхто не чекає (навіть попри те, що у дітей є протипоказання). Сподіваюся, що це рішення скасують до того, як батьки почнуть оскаржувати це рішення в судовому порядку.