24 April 2024, 21:27 Житомир: °C
Володимир Федоренко
Голова Житомирської обласної організації Аграрної партії України

​Верховна Рада прийняла зміни до Конституції щодо курсу України на вступ до ЄС і НАТО

Це, без сумнівів, історичне рішення. Хоча закон і не визначає чітких дат чи кроків для вступу в ЄС та Північноатлантичний альянс, однак він чітко прописує, що євроатлантичний курс України є незворотним. Цим кроком унеможливлюються всі проросійські реванші, адже вони відтепер стають прямим порушенням Конституції України. Ми заявили всьому світу про вектор нашої зовнішньої політики - остаточна і безповоротна інтеграція в Європейську цивілізацію.

Я підтримую вступ України до Євросоюзу, адже це не лише безвіз та вільна торгівля, це можливість обмінюватися досвідом у всіх сферах, можливість навчання та обміну студентами не лише найпопулярніших університетів, а й усієї талановитоі молоді. Ці зміни важливі ще й тому, що таким чином Україна заявляє про себе як про суверенну державу, а не частину «великого брата».

Як показав 2014 рік, держава-одинак - то легка здобич, профінансувавши ЗМІ та декілька озброєних банд, тут можна безкарно відбирати території, захоплювати міста заявляючи, що «их там нет». Більше так не буде.

Україна ніколи не була агресивною державою, ми всю свою історію якщо і воювали, то з окупантом, захищаючи свою землю і свою державу. Ми жодного разу за тисячну історію не претендували на чужу територію. І якщо сьогодні нам потрібна підтримка і допомога, то у нас є друзі, готові допомогти захистити нашу державність.

НАТО - це єдина реальна гарантія того, що агресивний сусід не зможе повторити подібну витівку. Інакше він зіткнеться не тільки з нашою, тепер вже загартованою в боях, армією, але і зі збройними силами всіх передових демократичних держав. Членством у Альянсі ми поставимо крапку в історії з віковим гнітом і імперськими амбіціями сусідньої держави.

Немає секрету в тому, що нас розколюють не лише ззовні, в Україні достатньо проплачених політиків які говорять про мир «будь якою ціною», розуміючи його як федералізацію. Фактично ж – передати українські території під протекторат Росії. Також багато балачок про те, що народ проти НАТО, проти Європи. Так, є такі люди, але вони проти не тому, що хочуть в Росію, а лише через свою необізнаність та спотворене розуміння картини світу.

На мою думку, ініціатива щодо змін до Конституції дає нам можливість позбутися виспівувачів федерації у Верховній Раді, і навіть якщо деяким з них вдасться туди пролізти, Основний Закон їм точно не здолати. Ми вперше за всю історію пострадянської незалежності визнали і заявили світові, що у нас є свій шлях, і ми впевнені у ньому.