25 April 2024, 15:46 Житомир: °C
Юрій Огірчук
Політолог, начальник організаційного відділу апарату Житомирської РДА

У Житомирському районі активно розвивається інфраструктура дошкільної освіти


За останні роки у Житомирському районі завдяки фінансовій децентралізації проведено велику роботу щодо покращення інфраструктури дошкільної освіти.

Серед іншого проведено капітальний ремонт садочка у військовому містечку №115 села Березівка, у якому нині діє три групи на 75 дітей. Тут же проведено реконструкцію першого поверху господарського блоку під теплогенераторну на твердому паливі.

Виконано капітальний ремонт групового приміщення для відкриття інклюзивної групи в Новогуйвинському ДНЗ «Дзвіночок». Тут же проведено капремонт приміщення музичної зали. Загалом тут на сьогодні у режимі повного дня працює 12 груп і виховується 288 діток.

Окрім цього, проведено капітальний ремонт системи опалення та встановлено модульну котельню в ДНЗ «Сонечко» у Високій Печі. Тут же проведено капітальний ремонт літніх веранд і облаштовано приміщення 4 групи. Загалом у закладі сьогодні виховується 98 дітей. Заклад працює 10,5 годин на добу.

За цей же період проведено реконструкцію ДНЗ «Ластівка» в Садках, під час якої приміщення закладу термосановано та встановлено при ньому модульну котельню на твердому паливі. Особливістю даного закладу є те, що він є одним з перших, де встановлено систему відеоспостереження у ігрових зонах. Завдяки цьому батьки можуть контролювати освітній процес за допомогою мережі Інтернет. Нині тут у двох групах виховується 40 діток.

Проведено повну реконструкцію з термосанацією та переведено на повний режим роботи (10,5 годин) Левківський дошкільний заклад «Золотий ключик», у якому нині функціонує три групи та виховується 87 дітей. Завершено капітальний ремонт внутрішніх приміщень Луківського дошкільного навчального закладу «Малятко». Такі ж роботи проведено у Ліщині. У обох закладах функціонує по три групи та виховується 66 і 62 дітей відповідно.

У Заможному виконано перекриття даху та утеплення горища і фасаду ДНЗ «Сонечко». Проведено капітальний ремонт приміщення дошкільного закладу у с. Некраші Оліївської ОТГ. Проведено повну реконструкцію з термосанацією приміщення ДНЗ у Вересах.

У Тетерівській ОТГ проведено капітальний ремонт приміщення початкових класів ЗОШ в с. Дениші для розміщення дошкільного закладу на 90 місць (оздоблювальні роботи та благоустрій з повною термосанацією), проведено реконструкцію (з розширенням) дитячого дошкільного закладу «Берізка» в с. Тетерівка на 60 місць. У Глибочицькій ОТГ провели капітальний ремонт ДНЗ «Веселка» та відкрили ще одну групу. Нині тут працює три групи на 76 діток.

У освітній галузі на 2019-2021 роки заплановано реконструкцію (з розширенням) дитячого дошкільного закладу «Берізка» в с. Тетерівка, будівництво Оліївського закладу дошкільної освіти. Заплановано будівництво дошкільного навчального закладу «Малятко» в с. Станишівка (три групи, 60 дітей). В Оліївській ОТГ планують також добудову приміщення кухні Некрашівського ЗДО. Вже зводиться приміщення для дитячого садочка на 60 місць у Зарічанах. Планується реконструкція з розширенням до 3 груп на 60 дітей у Пісках.

Планується провести капітальний ремонт водостокової системи, придбання павільйонів на ігрових майданчиках, капітальний ремонт приміщень, медичного блоку та коридорів, встановлення блискавкового захисту,посилення електромережі приміщень Озерненського ЦРД «Сонячний теремок». Окрім цього, заплановано капітальний ремонт (ремонт коридорів, медичного кабінету та ізолятора, пральні, клітинних маршів), будівництво 10-ти павільйонів на майданчиках, капітальний ремонт огорожі та мережі зовнішнього освітлення, встановлення пожежної сигналізації у Новогуйвинському ДНЗ «Дзвіночок».

Також планується встановлення ігрового майданчику для 4-ї групи ДНЗ «Сонечко» в с. Висока Піч та збільшення потужності електропостачання в закладі. Тут же планують утеплити фасад будівлі, встановити тіньові павільйони та паркан. Планується також переведення ДНЗ «Сонечко» з Коднянської ЗОШ І-ІІІ ст. в нове комунальне приміщення сільської ради.

У поточному році планується розпочати роботи з реконструкції частини приміщення школи під ДНЗ з повноденним перебуванням дітей у Миролюбівці. Аналогічний проект має бути реалізовано і у Вертокиївці. Також планується переобладнання актової зали в адмінбудинку Садківської сільської ради під залу бальних танців для ДНЗ «Ластівка», ремонт ДНЗ «Берізка» в с. Троянів тощо.

Загалом за останні три роки у районі капітально відремонтовано та реконструйовано 9 дошкільних закладів. Два з них, у Вересах та Садках, - із залученням коштів ДФРР.