19 April 2024, 09:46 Житомир: °C
Юрій Огірчук
Політолог, начальник організаційного відділу апарату Житомирської РДА

Відновлення армії – запорука цілісності та незалежності України

Завдяки спільним зусиллям Президента України Петра Порошенка, Уряду та усього українського народу, в боротьбі за незалежність нашої країни сформувалася і зміцніла нова українська армія.

«Вона вже входить до числа найкращих армій Європи, переходить на стандарти НАТО, набуває досвіду і вміння перемагати. ЗСУ отримують озброєння від наших партнерів і хочу подякувати всім, хто допомагав Україні і допомагає зараз Україні. Ця допомога надзвичайно необхідна. Допомагає добитися рішень США та інших урядів, про таку важливу підтримку»,- наголошує П.Порошенко.

Нагадаємо, що 5 років тому українська армія була у жахливому стані – не було в належному стані харчове і речове забезпечення, озброєння і майно за попередні роки були розкрадені і розпродані. «І на документах, які санкціонували ці ганебні дії стоять прізвища дуже відомих політиків. І ці політики не соромляться тепер навіть говорити про свій патріотизм. Тоді треба було думати і тоді звітувати перед суспільством. А зараз вони заявляють про готовність стати Верховними Головнокомандувачами. Ви вже продемонстрували як ви це робите. Думаю, що виборці дадуть їм належну оцінку», – зазначає Глава держави.

Президент підкреслює, що нині завдяки спільним зусиллям за участі волонтерів та добровольців відновлено українську армію, яка зупинила агресора. «Ми вчимо наше військо на збережених і переданих новому поколінню історичних прикладах героїзму в боротьбі за незалежність України. Якби ви бачили, що було намальовано у військових частинах в 2013 році, у них все ще червоні прапори були, з серпом і молотом. І наша нова армія, і ви це бачили, є патріотичною, добре підготовленою, добре оснащена зброєю і умінням достатнім, щоб стримати російську агресію», – наголошує він. Нині, за словами Президента, армія складається з контрактників, які його добровільно підписали.

І армія продовжує свій поступальний розвиток. П. Порошенко наголошує, що відповідно до рішення Воєнної кабінету та Ради національної безпеки і оборони була затверджена воєнна складова Державного бюджету на 2019 рік. «Як і передбачається законом, у воєнному бюджеті нарешті видатки виключно на оборону перевищують 3% ВВП, а всього на сектор оборони і безпеки планується витрати більше 5% ВВП. На армію на наступний рік виділено близько 102 мільярдів гривень. На 16 мільярдів більше, ніж минулого року», – повідомив Верховний Головнокомандувач ЗСУ. При цьому він додав, що це відбувається завдяки макрофінансовій стабілізації внаслідок співпраці з міжнародними фінансовими організаціями, зокрема співпраці з ЄС, МФВ та Світовим банком.

Петро Порошенко також підкреслює, що таке фінансування дозволяє передавати у Збройні Сили України нове озброєння та техніку. «Є гроші, нарешті, для закупівлі для Збройних Сил України в перспективі таких новітніх комплексів, як ракетне озброєння «Вільха», яке пройшло успішне випробування, ракетне озброєння «Нептун», самохідну артилерійську установку «Богдана», ударний розвідувальний комплекс «Сокіл» та високоточний снаряд «Квітник» і багато іншого», – повідомив Верховний Головнокомандувач ЗСУ. При цьому він зауважив, що це неповний перелік, але його ще зарано повідомляти для засобів масової інформації.

Також реалізовується програма Глави держави із забезпечення контрактників житлом і вводяться в експлуатацію перші гуртожитки. Передусім для десантно-штурмових військ. Програма реалізовується, в тому числі на кошти, які були вкрадені попередньою владою, а нинішнім керівництвом ГПУ конфісковані до бюджету.

«В якості першого пріоритету я сказав, що ми будемо будувати завод по виробництву боєприпасів, будувати найсучасніші зразки озброєння, в тому числі і для десантно-штурмових військ. І запустимо програму побудови для 23 тисяч контрактників 184 гуртожитків», говорить Петро Порошенко. Президент відзначає, що і реалізація програми із будівництва житла, і реформа у системі харчування військових, і багато інших змін у Збройних Силах стали можливими завдяки зусиллям Міністра оборони, керівництва Генерального штабу та команди волонтерів.

При цьому варто відзначити і особистий фінансовий внесок Президента у розвиток української армії. Лише за останній час Петро Порошенко пожертвував на благодійність понад 1,8 млрд. грн., із яких найбільше пішло на забезпечення армії.

«Президент Порошенко витратив 70 мільйонів доларів на благодійні цілі, насамперед – армію. Я б хотів, щоб у нашій країні люди з повагою ставилися до гарних вчинків», – заявив генеральний прокурор України Юрій Луценко наприкінці січня поточного року.

На зауваження журналіста, що він не вірить в ці слова, Ю. Луценко зазначив: «Зайдіть на Андріївський узвіз і пощупайте театр, який за свої гроші побудував Порошенко… Ще можна заїхати в два полки спецназу і запитати, хто укомплектував їх після того, як у них не було навіть парашутів. Ще можна поїхати на ППО України… Я називаю конкретну цифру і готовий провести по конкретних об’єктах».

А у травні 2018 року Міністр оборони України Степан Полторак підтвердив, що систему протиповітряної оборони навколо Києва переобладнали за кошти компанії «Рошен». «Це правда. Була допомога від компанії «Рошен» на переобладнання, ремонт комплексів протиповітряної оборони», – заявив Полторак. За його словами, свого часу Україна мала три кільця протиповітряної оборони, проте багато обладнання відтоді було розпродано. «Був період, коли стратеги думали, що немає ніякої загрози – і зброю було продано або знищено, хоча, до речі, вона не була старою. Наприклад, 300-й комплекс стоїть на озброєнні більшості військових частин ППО РФ», – зазначив міністр.

Підсумовуючи зауважимо, що нині наші воїни не просто нагодовані, одягнуті в нову форму, озброєні, навчені. Вони мають величезну мотивацію – бо вони боронять рідну землю. І ми пишаємося тим, що саме армія зараз користується найбільшою довірою українського народу. І вклоняємося всім тим молодим людям, які у 2014-му, 2015-му, 2016-му, 2017-му і 2018-му стали на захист України, стали нашою армією.

І тільки спільно, разом з нашим Верховним Головнокомандувачем, ми дійдемо до Брюсселю як член ЄС і НАТО – повноправний і повноцінний.