16 April 2024, 19:08 Житомир: °C
Володимир Федоренко
Голова Житомирської обласної організації Аграрної партії України

Звернення до мешканців Житомирщини щодо сезонної пожежної небезпеки

Шановні жителі Житомирщини!

Щороку навесні з настанням потепління починається справжній пекельний бум: горить суха трава, листя на угіддях, очерет на болотах. На виробничих територіях, уздовж транспортних магістралей та залізничних колій і навіть на узбіччях вулиць масово спалюють сміття. Через це збільшується небезпека виникнення пожеж, основним фактором яких є саме необережність у поводженні з вогнем та недотримання правил пожежної безпеки.

Варто пам’ятати, що внаслідок горіння у повітря викидається велика кількість мікрочастинок, до складу яких входить пил, окис азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних речовин діоксинів.

Ще однією небезпекою таких пожеж є шкода, завдана довкіллю, зокрема руйнація ґрунтового шару, знищення диких тварин та птахів. Дуже часто спалювання сухої трави та листя призводить до масштабних пожеж, вогонь перекидається на лісові масиви й навіть на житлові будинки. Такі гіркі приклади, на жаль, вже є цього року на Житомирщині, де вогонь забрав і життя людей… Також варто пам’ятати і про дуже негативні наслідки від таких пожеж на територіях, забруднених внаслідок аварії на ЧАЕС.

Земляки, закликаю вас не допускати спалювання сухої трави! Тримаймо у безпеці наш рідний Поліський край!