20 April 2024, 04:22 Житомир: °C
Микола Череднік
Депутат Богунської районної ради м. Житомир, засновник "Інститут Розвитку Міста"

Дострокові вибори – шанс перемогти стару систему


Після обрання нового Президента та зміни президентської вертикалі, логічним є проведення парламентських виборів та завершення зміни персонального складу парламенту та Уряду. Люди хочуть повної зміни старої влади. Чи відбудеться оновлення влади після дострокових парламентських виборів і чи не буде країна знову розчарована вже новим Парламентом, залежить від кожного з нас.

Сприяти оновленню Парламенту могло запровадження виборчої системи з відкритими списками. Але народні обранці зробила усе, щоб виборчий кодекс не був прийнятий.

Те, що мажоритарка нікуди не ділась, означає, що знову на округах будуть змагатися гроші, підкуп, реклама, агітатори, а не ідеї та переконання. Діючі мажоритарні депутати опрацьовують свої округи, «купуючи» виборців за бюджетні кошти вікнами, лавочками, спортивними майданчиками, ремонтами, подарунками тощо. На жаль, поки у нас не буле гідного парламенту суспільство сприйматиме народного депутата як людину, яка має встановлювати майданчики та організовувати концерти, а не як людину, яка має займатися написанням законів.

Багато хто вважає, що мажоритарка - це зло. Особисто я так не думаю. Мажоритарна система є в США та Європі. Але ми не США і не Європа по розвитку демократії. Наша мажоритарка це підкуп, використання адміністративного ресурсу, неоднаковий доступ до ЗМІ. І найгірше, що в законодавстві немає жорсткого покарання за ці речі.

Зміна виборчої системи - це завдання вже наступного парламенту. Попри це, важливо не колись потім, через 5 років, обрати нових людей, а зараз, 21 липня, оновити персональний склад ради. Якщо він буде складатися з корупціонерів, старих політиків, людей, пов'язаних з великим бізнесом, - ми втратимо ще 5 років.

За прогнозами світового банку, при нинішніх темпах “реформ” та економічного зростання Україна зможе наздогнати Польщу за 50 років. Тому вибір парламенту важливіший за вибір Президента. І саме парламент задає темп реформ в країні. Особисто я не хочу чекати 50 років, щоб наздогнати Польщу, бо з таким рівнем медицини в країні та тривалістю життя я просто можу не дожити до того часу. Тому це має відбуватися швидше, в рази швидше. І я знаю, що це можливо, якщо не грабувати країну та не приймати закони в інтересах бізнес груп.

Стара виборча система влаштовує нинішніх корупціонерів, які вже обиралися завдяки ній і розраховують отримати владу повторно. Тому активним представникам суспільства не достатньо просто прийти та проголосувати. Для того, щоб перемогти систему, потрібно долучатися та допомагати прогресивним кандидатам і політичним партіям. Лише так можливо перемогти стару систему, де вирішальним фактором на виборах є гроші. Вірю, що ні мільйонні бюджети, ні власні телеканали та газети не допоможуть старим політикам та корупціонерам переобратися знову, бо наші люди в критичні для країни моменти здатні об‘єднюватись та робити правильний вибір.