20 April 2024, 19:06 Житомир: °C
Володимир Федоренко
Голова Житомирської обласної організації Аграрної партії України

Ліцензії на право зберігання пального мають бути скасовані

Чи дотримуються принципу "не нашкодь" українські парламентарі, коли приймають рішення? Риторичне запитання. Чи не так?!

Головний законотворчий орган країни раз за разом, приймаючи зокрема важливі економічні рішення, робить покращення в одній сфері, водночас нищить іншу. І ось чергове підтвердження.

З 1 липня 2019 року починає діяти закон, який зобов’язує отримувати ліцензію на право зберігання пального (Закон України №2628-VІІІ від 23.11.2018 року «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів»). Окрім того, за відсутність ліцензії на зберігання пального вводяться штрафи в розмірі 500 тис. грн (Закон 2725-VIII «Про електронні довірчі послуги»). Такі «покращення» мають за мету скоротити обсяги тіньового ринку пального, збільшити податкові надходження та забезпечити високу якість нафтопродуктів для споживачів.

Безперечно ринок пального має бути прозорим. Але складається враження, що народні обранці абсолютно не застосовують механізм здійснення попередньої правової експертизи даних законів, а європейський досвід використовують неналежним чином. Адже закон №2628-VІІІ хоч і створює прозорі умови на ринку палива, але в той же час нещадно «б’є» по аграрній галузі. Великою загрозою для повноцінного розвитку аграрного виробництва, зокрема, є норма закону щодо отримання ліцензій на зберігання пального для власних потреб.

Уже через місяць всі суб’єкти господарювання, які використовують паливо для власного споживання і приймають пальне в резервуари, встановлені на підприємстві, зобов’язані отримати ліцензію на зберігання палива.

Чи подумали законотворці про особливості виробничого процесу агропідприємств?! Знову риторичне запитання. Щодобові звіти руху палива є неприйнятними, адже комбайни та інша техніка працює цілодобово. До того ж, для об’єктивного відображення обігу пального у системі електронного адміністрування, агропідприємствам необхідний тривалий час на доробку та технічне дооснащення.

Тим паче, закон набуває чинності в пік аграрного сезону, що ставить під загрозу урожай. Українські аграрії - люди, які годують Україну та створюють левову частку експортних продуктів, замість того, щоб працювати на полях, бігатимуть по кабінетах, збираючи папірці. До того ж деякі з паперів отримати практично нереально, зокрема, акт введення в експлуатацію нерухомого майна: в переважній більшості виробники не мають такого документу, бо викуповували об’єкти з пайових фондів, купували у фізичних осіб тощо. Крім того, терміни для отримання ліцензії та переоформлення необхідних документів дуже обмежені. І зважаючи на всі бюрократичні митарства, мало хто з аграріїв встигне таки приступити до своєї основної роботи.

Не сумніваюся, що скоро з’являться компанії-посередники, які будуть пропонувати швидко оформити паливні ліцензії без зайвих документів. Боротьба з тіньовим ринком зведеться нанівець.

Висновок один – дія закону №2628-VІІІ призведе до значного ускладнення умов ведення бізнесу, а великі за розміром штрафні санкції стануть елементом фіскального тиску з боку контролюючих органів. А продовольча безпека країни опиниться під загрозою.

Тому разом з командою Аграрної партії України ми звернулися до президента України В.Зеленського, голови ВРУ Андрія Парубія, прем’єр-міністра В.Гройсмана, голови комітету ВР з питань податкової та митної політики Н.Южаніної, заступника голови комітету з питань аграрної політики О.Бакуменка та в.о. голови ДФСУ О. Власової підтримати аграрну галузь і невідкладно подати до Верховної Ради законопроект щодо внесення змін до Податкового Кодексу України в частині звільнення від обов’язку отримувати ліцензію на зберігання пального сільськогосподарськими товаровиробниками, які використовують його для забезпечення власних виробничих потреб.