18 April 2024, 04:49 Житомир: °C
Юрій Огірчук
Політолог, начальник організаційного відділу апарату Житомирської РДА

У Житомирському районі триває підготовка до нового навчального року

У районі триває підготовка закладів освіти до нового навчального року.

Серед іншого тривають роботи із забезпечення середньоосвітніх навчальних закладів сучасним доступом до мережі Інтернет. Так, наразі вже надійшла державна субвенція по програмі інтернетизації та комп’ютеризації українських шкіл, яка ініційована Міністерством освіти і науки України, у сумі 95 тис 324 грн. Кошти передбачені на придбання послуг з доступу до всесвітньої комп’ютерної мережі для Троянівської, Головенківської, Глибочанської та Вертокиївської ЗОШ. Триває робота із укладення відповідних угод.

Окрім цього тривають заходи і в частині покращення матеріально-технічного забезпечення шкіл району. У Троянівській і Сінгурівській ЗОШ, а також у Озерненській гімназії наразі очікують на 30 новеньких комп’ютерів (по 10 на заклад), розподілених на район обласною державною адміністрацією. Техніка придбана за кошти державного бюджету за тією ж програмою.

Нагадаємо, що уряд спрямував цьогоріч 1 мільярд гривень на інтернетизацію та комп’ютеризацію українських шкіл. Згідно з постановою Кабінету міністрів України від 3 квітня 2019 року, 700 мільйонів гривень буде спрямовано на забезпечення доступу до Інтернету, а ще 300 мільйонів гривень – на закупівлю комп’ютерів.

Важливим є й продовження комплектування шкіл району у рамках реалізації проекту «Нова українська школа». Для забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти у цьому напрямку з державного бюджету на район виділено 1 млн 132,820 тис грн. Співфінансування з районного бюджету наразі складає 50 тис грн. Із цих коштів 283,540 тис грн. заплановано спрямувати на придбання дидактичних матеріалів, 403,780 тис грн – на придбання сучасних парт і меблів, 445,500 тис грн – на комп’ютерне обладнання. Станом на 10 липня проводяться відповідні тендерні закупівлі.

«Цьогоріч, на відміну від минулого року, усі перші класи загальноосвітніх закладів району вчасно будуть забезпечені новими партами та меблями, а усе закуплене до 1 вересня вже буде у школах», - зазначає голова райдержадміністрації Сергій Микитюк.

Не менш важливим є й продовження реалізації ініційованої Міністерством освіти і науки програми «Гідність дитини». У Левківській та Високопічській ЗОШ №2 розпочато ремонтні роботи з метою забезпечення належних санітарно-гігієнічних умов у шкільних санвузлах. Кошти на це передбачені на умовах співфінансування з державного та сільських бюджетів. З державного бюджету виділено на ці проекти 500 тис грн (по 250 тис грн на кожен заклад). Левківська сільська рада вже довиділила на облаштування чотирьох санвузлів на першому поверсі школи 100 тис грн, у планах – ще 75 тис грн. Співфінансування Високопічської сільської ради наразі передбачено у сумі 25 тис грн.