23 April 2024, 18:35 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

"ЧУЖИЙ СЕРЕД СВОЇХ": УСУНУТИ "СТРЬОМНО", ЗАЛИШИТИ НЕБЕЗПЕЧНО. ЩО БУДЕ З АВАКОВИМ!?

Донедавна здавалося, що всесильний сірий кардинал української політики, непохитний міністр внутрішніх справ Арсен Аваков забаспечив собі необмежену в просторі і часі роль головного закулісного гравця, від рішення та позиції якого залежить в державі майже все.

Скажімо так, з майбутніми прем'єром і генпрокурором все зрозуміло - це будуть суто внутрішньокомандні терки і підсумкове рішення двох чоловік. Зеленського і Коломойського.

Скандальне чи ні - поки не важливо. А ось з міністром внутрішніх справ все набагато складніше).

Набагато складніше.

Як не дивно, саме кар'єрне майбутнє Арсена Борисовича Авакова проявить реальні кулуарні сили і наміри Володимира Олександровича Зеленського.

Безсумнівно, Аваков - один з ключових гравців сьогодні. І для цього йому, до речі, зовсім не потрібно проявляти активність медійно або купувати багато прохідних місць в чужих партійних списках ... Безсумнівно, він - чи не ключовий політичний важковаговик, який має абсолютний доступ і до системної інформації, і до прийняття базових управлінських рішень.

Без сумніву, саме він зіграв найважливішу роль в приборканні фальсифікаційних амбіцій Петра Олексійовича і по суті залишив його без найменших шансів. Але в зв'язку з результатами парламенських виборів і нової кардинально іншої розстановки сил і фігур, виплив дуже курйозний момент, Аваков - абсолютний чужак для команди Зеленського. Він непередбачуваний і в будь-який момент може вийти з будь-яких домовленостей.

При всьому нашому неоднозначне ставлення до якості роботи структур МВС, Аваков на сьогоднішній день одноосібно контролюють ключовий силовий орган, який в свою чергу так чи інакше тотально контролює ту ж «вулицю». А це в свою чергу керовані ексцеси, публічні скандали і оперативне тиск на опонентів ...

Здавалося б, все просто. Хочеш навести порядок і взяти під свій контроль проблемні точки? Обов'язково «заводи» свою людину в МВС. Що відразу зменшить ризики неконтрольованості ключового силового відомства. Кілька розкріпачить дане міністерство, коли вся управлінська вертикаль заточена не на державу, а на одного великого феодала. А всі негативні історії з численними поліцейськими фейл тільки в цьому випадку не будуть працювати проти Зеленського. Ну і найважливіше. Якщо АБ відчує, що Зеленський представляє для нього загрозу, то обов'язково буде чекати моменту, коли Володимир Олександрович ослабне, щоб «з'їсть» його, як запросто «з'їв» Петра Олексійовича. Заради когось іншого...

Принципове питання «що робити?» І він, до речі, не має насправді простого рішення. У Авакова певні домовленості і з самим Зеленським і з Коломойським. Більш того він є певним об'єднуючим (гарантійним) фактором для тієї частини старої еліти, яка або нейтрально, або помірно позитивно ставиться до Зеленському. І яка гарантує зараз своє "не-участь» у всіх хитаннях, започаткованих радикально скривдженої частиною new-опозиції, включаючи хунвейбінів Порошенко. Але залишити Авакова - це значить гарантувати собі внутрішню нестабільність і владну НЕ / монополію. Зняття же Авакова блискавично призведе до куди більш агресивної діяльності нинішньої опозиції ...

І? Втім, без контролю над МВС реальної влади в тому вигляді, в якому хлопці ВА собі придумали, точно не буде ...

Чи буде Зе –команда послаблювати і вивдити з гри АБ, чи ні побачимо . але питання авакова зараз чи не найскадніше для Зеленського і Коломойського.