29 March 2024, 13:14 Житомир: °C
Cергій Сухомлин
Міський голова

Про візит до Японії: чого повчитися у жителів цієї загадкової країни

Нарешті знайшов час, щоб розповісти про свій візит до Японії.

Це була робоча поїздка на запрошення мера міста Токай, яку ми вирішили використати для налагодження культурних і економічних зв’язків, а також для встановлення побратимських стосунків між Житомиром і Токаєм.

5dc561dc6b7db.jpg

Близько року тому я познайомився з представниками японсько-української культурної асоціації, яка об’єднує українців, що живуть в Японії. Засновницею асоціації є житомирянка Людмила Кавагуші.

Влітку ми від міста передали їм комплект українських костюмів для дітей, які займаються народними танцями. Саме в цих костюмах вони виступали на фольклорному фестивалі у місті Токай.

Візит був дуже цікавим і насиченим на події. Ми мали багато зустрічей, відвідали низку об’єктів: дитячі садочки, реабілітаційні центри, міський шпиталь, сміттєпереробний завод, промислові підприємства та Культурний центр. І кожного разу ми знаходили те, що можна імплементувати у майбутньому й у нас.

Культурний центр для комунікації жителів мікрорайону

Нині ми закінчуємо реконструкцію приміщення Корольовської районної ради під «Прозорий офіс». Перші два поверхи будуть зайняті службами, що надаватимуть адміністративні послуги житомирянам.

Ми розпланували комфортний інклюзивний офіс, там передбачені сучасні санвузли, зони для дітей, медіатека і багато чого іншого, що робить відвідування таких центрів зручним і приємним.

Але після візиту до Культурного центру в місті Токай, у нас чітко склалася картинка, як використовувати ще два горішні поверхи. Там в аналогічному приміщенні схожі площі виділені під танцювальні зали, бібліотеки, конференц-зали, музичні студії тощо.

5dc561774d207.jpg

Місто здає це все в оренду, яка фактично тільки покриває затрати на комуналку і утримання. До прикладу, для достатньо дорогої Японії оренда за годину музикальної студії з повним набором обладнання і інструментів складає 7 доларів. Це більш ніж доступно для японців.

Не потрібно сплачувати додатково за оренду коридорів чи охорону, облаштовувати санвузли. Набагато зручнішеі дешевше в кооперації з містом орендувати погодинно такі приміщення.

Якщо все вдасться, наш ЦНАП стане центром комунікації району. Іце те, що нам потрібно.

5dc5619c567de.jpg

Обмін студентами та курси японської мови в житомирських університетах

Продуктивною була зустріч з керівництвом університету міста Токай. Ми проговорили питання їхньої співпраці з житомирськими ВНЗ. Вони зацікавлені в обміні студентів та навчальними програмами. Думаю, вже незабаром буде встановлений зв'язок і навчальні заклади продовжать працювати напряму.

Більше того, попередньо ми досягнули домовленості. За підтримки посольства Японії в Українінайближчим часом запрацюють мовні курси японської в ЖДУ імені Івана Франка.

5dc561ac03296.jpg

5dc561bbc04c4.jpg

Усі лікарні – в один шпиталь

Раціональним рішенням було об’єднати усі лікарні Токаю в один Центральний шпиталь. 5 років тому влада міста звели одну велику будівлю, в якій зібрали усі лікарні. На першому поверсі розмістили приймальне відділення, вище – діагностика, лікування, травматологія, хірургія і так далі. Повний комплекс послуг надають в одному місті. Для людей це зручно, бо не потрібно бігати робити аналізи чи МРТ в різних установах. Все поруч.

Пенсія в Японії складає всього лише 300 доларів

Але найбільше у Японії мене вразили люди, їхній менталітет, ставлення до життя і до один одного. У містах немає урн і сміттєвих баків узагалі. При цьому – абсолютна чистота. Японець не дозволить собі викинути обгортку під ноги чи поставити стаканчик на тротуар. Він забере сміття додому, розсортує і потім здасть на переробку.

5dc561f902082.jpg

В Японії фактично відсутня вулична злочинність. Ми самі стали свідками того, як на вокзалі, через який проходять сотні тисяч пасажирів, люди лишають на видному місці дорогі гаджети і гаманці. І ніхто не зачепить. Ось така філософія життя. Варто повчитися.

При достатньо високому рівні цін, пенсія в Японії складає всього лише 300 доларів. Для прикладу одна ніч в готелі коштує в середньому 100-500 доларів, а поїздка на швидкісному потягу Токіо-Кіото в обидва кінці – 250 доларів.

Але, як відомо, тривалість життя в Японії достатньо висока. Людей з дитинства привчають, що потрібно працювати, відкладати гроші, самому про себе дбати.

А ще – правильно виховувати своїх дітей, щоб у майбутньому вони допомагали вам.

5dc5620d2be31.jpg

5dc5621ef16f2.jpg

5dc5622e92140.jpg

5dc5624200714.jpg

5dc56256c5b85.jpg

5dc56269dfcc6.jpg

5dc562808f2e7.jpg