20 April 2024, 01:37 Житомир: °C
Анатолій Вдовиченко
Експерт з природоохоронних технологій і геотехнологій Академії технологічних наук України, голова правління Спілки буровиків України, головний редактор Всеукраїнського науково-практичного журналу «БУРІННЯ», автор 120 опублікованих наукових праць.

ПОМІНЯЛИ ШИЛО НА МИЛО

8 листопада 2019р5dc9d1983a9f0.jpg

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук представив нового Голову Державної служби геології та надр Романа Опімаха.

http://agpu.org.ua/…/roman-opimah-ocholiv-derzhavnu-sluzhbu…

«Надрокористування — одна з найбільш корумпованих сфер у нашій країні. У суспільства не випадково немає довіри до цього органу. Проте я маю довіру до нового керівника, який має кардинально змінити механізми роботи служби. Ставлю новому керівнику чітку задачу. До кінця року позбутися саботажників, корупціонерів і очільників «схематозів». Орган повинен стати відкритим, увесь документообіг має бути максимально оцифрований», — сказав Прем’єр-міністр.

І тим самим пан Гончарук безпідставно грубо і нахабно образив і принизив більшість чесних і порядних представників геологічної служби.

Рівень корумпованості в надрокористуванні нічим не виділяється від інших сфер. За останні роки відомий лише один сумнівний факт хабарництва, за що посадова особа була притягнена до відповідальності.

А ось Уряд, який систематично за останні роки призначає на таку відповідальну посаду непрофесіоналів і фінансує галузь в розмірі 0.5% від мінімальної потреби, є головним саботажником, корупціонером і очільником «схематозів».
.
Без згоди Уряду очільник Держгеослужби не має права навіть пукнути, не те що створювати якісь корупційні схеми.

Тому і призначають керівника цього відомства не за рівнем компетентності, а в першу чергу, за ступенем послуху та здатності створювати видимість активної діяльності, яка абсолютно не відповідає дійсності.

Керівник Державної служби геології та надр України Роман Опімах наголосив, що пріоритетами у його роботі буде нульова толерантність до корупції задля відновлення довіри до служби, перехід від паперу до цифри з метою мінімального контакту суб'єктів ринку з чиновницьким апаратом, що передбачає створення онлайн-кабінету надрокористувача.

Те, що заявив новий очільник свідчить про його абсолютну некомпетентність і бездарність.

Проблеми, які він збирається так героїчно вирішити не є пріоритетами, а лише невід’ємною, системною і повсякденною складовою прямих обов’язків безпосередньо керівника та його підлеглих.

А створення онлайн-кабінету є чисто технічним завданням, яке уже вирішене у всіх сферах. Лише ліниві цього не зробили.

На наш погляд, пріоритетом нової влади повинно стати відродження, украй занедбаної, геологічної галузі, як однієї із стратегічних сфер, без якої неможливе стале економічне зростання країни.

Щоб залучати в надрокористуванні інвесторів, про яких безкінечно торочать наші «крупні» економісти, необхідно постійно формувати достовірну базу геологічної інформації.

На сьогодні, внаслідок цілеспрямованої бездіяльності керівництва галузі, втрачена первинна геолінформація, вартість якої обчислюється мільярдами $.

Цей процес продовжується і нині, його потрібно зупинити та розпочати інтенсивне відновлення достовірної бази з використанням сучасних інформаційних технологій на науковій основі.

Для цього потрібні лише бажання влади, фінанси і висока професійність керівників галузі.

Важливою умовою формування геологічної інформації є відновлення геологічних організацій в регіонах, які є основою геологічної галузі та надання їм більших повноважень, зокрема і наділення їм права видачі спецдозволів на усі види корисних копалин, без виключення.

На місцях працюють компетентні і більш відповідальні фахівці ніж в центрі. Вони формують ресурсну базу в регіонах і за ними повинно бути закріплене право нею розпоряджатись.

За центральним органом залишається право дієвого контролю, відміни незаконних рішень та притягнення винних до відповідальності.

Головною функцією Держгеонадр є формування та реалізація державної політики у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр.

Невідємною і надзвичайно важливою складовою цього завдання є формування нового наукового світогляду суспільства на основі сучасних наукових досягнень, які базуються на вченні про безпечність раціонального освоєння родовищ корисних копалин, а також про відновлювальність, невичерпність і безпечність глибинних вуглеводневих ресурсів.

Такі підходи у формуванні нового наукового світогляду дозволяють реально привернути увагу влади і суспільства до геологічної галузі, яка відкриває нові перспективи освоєння нафтогазових покладів, як відновлювальних, невичерпних і найбільш безпечних джерел енергії, ефективне використання яких дозволяє вирішити глобальні соціальні, економічні та екологічні проблеми людства.

Глобальні процеси, що постійно з різною інтенсивністю відбуваються в земних надрах істотно впливають на навколишнє середовище і формування енергетичних та інших життєво важливих ресурсів. Тому всеохоплюючий моніторинг і наукові дослідження цих процесів набувають надзвичайно важливого значення.

Одним із пріоритетних напрямів діяльності геологічної служби є організація широкомасштабних заходів по пошуках, розвідці та раціональному освоєнню родовищ бурштину.

Ця важлива тема чомусь не знайшла свого відображення у виступах прем’єра і нового очільника Держгеонадр, незважаючи на те, що суттєвих проблем із налагодження легального видобутку і переробки бурштину в Україні немає: https://dt.ua/…/zakon-pro-burshtin-grabizhniki-zaplachut-i-…

Наведене свідчить про те, що нічого нового, відмінного від попередника, у майбутніх діях призначеного керівника Держгеонадр не варто очікувати, хіба що втрачений час на входження непрофесіонала в посаду, з послідуючою черговою зміною шила на швайку.