20 April 2024, 06:14 Житомир: °C
Наталія Сітченко
Журналістка

Нескінченна музика життя

Цей вечір, який відбувся днями у театрально-музичній бібліотеці Комунального закладу «Централізована бібліотечна система" Житомирської міської ради, був присвячений пам’яті Народного артиста України, поета і композитора Івана Михайловича Сльоти. Почесний громадянин Житомира, беззмінний протягом багатьох років керівник академічного Поліського ансамблю пісні і танцю «Льонок», що є творчою візитівкою нашого краю, Іван Сльота став унікальним явищем української пісенної культури. Маємо обов’язок берегти і шанувати це ім’я» - каже організатор заходу, керівник театрально-музичної бібліотеки Наталія Журбей.

Його творчість ще вивчатимуть і досліджуватимуть фахівці, вона – безцінний скарб для навчання наступних поколінь музикантів і поетів Житомирщини, його творчість – нескінченне джерело гордості за свій народ і натхненної любові до рідного краю, для усіх нас. З такими думками завітали да бібліотеки на вечір пам’яті Івана Михайловича Сльоти численні гості. Звучали як оригінальні твори композитора, так і обробки українських народних пісень, записаних і гармонізованих Іваном Сльотою. Виконавці – творчі колективів Житомира - вокальний ансамбль міського Палацу культури «Струни душі», чоловічий дует Житомирського агротехнічного коледжу, ансамбль народної пісні Житомирського колледжу культури і мистецтва ім.І.Огієнка «Терниця» та інші.

Щодня неголосно лунає у середмісті Житомира безсмертна мелодія Івана Сльоти, сповіщаючи про настання нової години. Вона стала неодмінною і майже непомітною частинкою метушливого життя городян, яка нагадує усім нам про філософію життя видатного земляка: «Навіть у найважчі часи ми не були бідні, бо маємо душу і пісню». Ці слова належать Іванові Михайловичу Сльоті.