28 March 2024, 19:33 Житомир: °C
Юрій Огірчук
Політолог, начальник організаційного відділу апарату Житомирської РДА

Як у Житомирському районі День Святого Миколая відзначали

Традиційно, 19 грудня, в Україні святкуванням Дня Святителя і Чудотворця Миколая, розпочинається цикл зимових новорічно-різдвяних свят. Цей день для кожного з нас є особливим, адже він сповнений очікуванням справжніх чудес та здійсненням найзаповітніших мрій.

Микола Чудотворець прославився своєю добротою, чуйністю і допомогою нужденним. Тому День Святого Миколая – це свято віри, світла і добра. Свято, яке виховує культурні цінності, вчить милосердю, великодушності і любові до оточуючих людей.

Діти дуже люблять цей день, коли оживає диво і можна знайти під подушкою смаколики.

Цьогоріч, у рамках святкування цього чудового зимового свята, працівниками закладів загальної середньої освіти району проведено низку тематичних заходів.

Серед іншого проведено театралізовані дійства «Ми чекаємо на Вас, святий Миколаю!», «Запрошує у гості святий Миколай», виховні народознавчі години «Святий, щедрий Миколай йде щороку в рідний край, в кожну хату, в кожен дім, і несе дарунки всім», родинні вогники із залученням батьків для 1-4 класів – «Зимові пригоди на Миколая», «Чекаємо на чудо», «Зимові розваги на святого Миколая!», «До нас крокує Новий рік», «Привітання зі святом Миколая», «Новорічний калейдоскоп», «Свято наближається…», «Різдвяні пригоди», майстер-класи з виготовлення зимових прикрас, іграшок, сувенірів, подарунків «Зроби сам» різними техніками в українському стилі для 5‑9 класів, конкурси малюнків «На свято Миколая в небі іскорка палає» та творча майстерня «Листівка святому Миколаю» для 1-4 класів, святковий ярмарок «Казку зима візерунком малює, а Миколай подарунки готує».

У свою чергу учні Садківської ЗОШ І-ІІІ ст. відвідали Житомирський спеціалізований будинок дитини та привітали з новорічно-різдвяними святами діток, які, на жаль, не мають батьківської любові та тепла. Дітлахи отримали солодощі, фрукти, памперси, іграшки, які придбали за кошти, зібрані у ході благодійної акції «Від серця до серця». А найменші дітки отримали в’язані шкарпетки, виготовлені учнями та вчителями школи.

Низку заходів проведено й силами працівників культури району. Зокрема, 18 грудня в районному будинку культури (с. Сінгури), було проведено святковий ранок для дітей з нагоди Дня Святого Миколая. На свято були запрошені дітки району, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки: діти-сироти; діти позбавлені батьківського піклування, діти осіб, які отримали інвалідність унаслідок бойових дій; діти, яких, взято на облік службою у справах дітей як таких, що перебувають у складних життєвих обставинах; діти з інвалідністю.

Цього ж дня в КЗ «Районна бібліотека для дітей» Житомирської районної ради (с. Левків) проведено захід «З неба в український край їде Святий Миколай». Учасниками свята стали вихованці ДНЗ «Золотий ключик» та учні 1-х класів Левківської школи. Загалом на святі були присутні 112 дітей. У рамках заходу актори бібліотеки (учні школи) показали для дітей казку «Рукавичка». Усі учасники завдяки спонсорській допомозі місцевих підприємців отримали подарунки від Святого Миколая.

Новорічне свято 19 грудня пройшло і в Новогуйвинській музичні школі, де проведено святкову програму «Новий рік та зайці». Тут же пройшов конкурс пісні «Щедрик, щедрик, щедрівочка», в якому взяли участь вісім конкурсантів. Всі учасники конкурсу отримали подарунки, а члени журі визначили найкращих вихованців, яким були вручені пам’ятні призи. Діти отримали задоволення та безліч позитивних емоцій.

Цього дня 30 дітей району з багатодітних сімей отримали подарунки в Житомирській обласній філармонії ім. С. Ріхтера на заході «Святий Миколай до нас в гості завітай», що був організований Житомирською облдержадміністрацією.

Святий Миколай не оминув і діток, які перебувають на лікуванні у дитячому відділенні Центральної районної лікарні. Діти розповідали Святому Миколаю вірші, грали в ігри, співали, танцювали, малювали та отримували призи та подарунки. Загалом у лікарні святкові набори цукерок отримали 30 маленьких пацієнтів.

Окрім цього, працівники районної бібліотеки відвідали Житомирський геріатричний пансіонат, де проведено акцію «Миколай приходить не тільки до дітей». Люди похилого віку отримали від користувачів бібліотеки речі, книги, солодощі та ін.

У день свята керівництво району провело зустрічі з нашими маленькими співгромадянами, які перебувають у складних життєвих обставинах. Так, серед інших, солодкий подарунок від Святого Миколая отримала юна Олександра Бобікова з Левкова. Дитина рано втратила матір, залишившись фактично на вулиці. Солодкі подарунки від голови РДА та голови районної ради отримали й діти, батьки яких загинули під час бойових дій в зоні АТО - Іван Потєхін та Євген Коган. Діти були щиро вдячні за привітання та солодкі подарунки. У свою чергу їх матері отримали запевнення у подальшій підтримці родин загиблих героїв владою району.

Усього цьогоріч до Дня святого Миколая дітям пільгових категорій району було вручено 270 солодких подарунків.

Святкування триває, 26 грудня у приміщенні Житомирського академічного українського музично-драматичного театру імені Івана Кочерги відбудеться свято Нового року під патронатом голови облдержадміністрації, на яке запрошено двох діток району, батьки яких загинули, внаслідок бойових дій на Сході України.