20 April 2024, 00:13 Житомир: °C
Тамара Коваль
Редактор Житомир.info

Коронавірусні комунікації влади

Коронавірус став викликом для місцевої влади не лише щодо оперативних дій, але і якісних комунікацій.

Вони, як і дії, потребують швидкої реакції, а ще – достовірності, максимальної уваги до деталей та обіцянок. Кілька разів повторена фраза «Зберігайте спокій, не панікуйте» напругу не зменшує, повірте.

Отже, 11 березня вдень стало відомо, що Уряд вводить карантин на три тижні. Інформацію повідомила народна депутатка Вікторія Сюмар і до того, як прем’єр-міністр на брифінгу розповів за що саме голосував Кабмін, цей карантин вже добряче обріс припущеннями, чутками й відвертими фейками.

Карантинні заходи оперативно оголосили в Житомирі: спочатку зібрали комісію, а потім позачерговий виконком, де й затвердили заходи. Цікаво, що про заборону відвідування дитсадків на засіданні, яке почалося о 17:00, не знали, в рішення вписали цей пункт після того, як до прес-центру майже в кінці засідання вбіг директор департаменту освіти та сказав, що це треба зробити, бо прем’єр говорив на брифінгу про всі навчальні заклади.

Щодо карантину в області, то до закінчення робочого дня на сайті ОДА о 17:55 оприлюднили лише інформацію з брифінгу прем’єр-міністра й жодного слова про область. Досить активна в інші дні й на будь-які теми Facebook-сторінка голови ОДА теж «мовчала», а журналісти не могли отримати жодних коментарі в прес-службі адміністрації, бо там ще «не отримали лист з Кабміну». Лише близько 22:00 з’явився пост, який починався словами «Підсумуємо усю інформацію за день, отриману від Уряду та профільних Міністерств», а за кілька хвилин на сайті ОДА оприлюднили новину про розпорядження, щодо призупинення навчання та заборону масових заходів. Ви дійсно думаєте, що до цього часу люди спокійно чекали на вашу інформацію, не вишукували її в інших джерелах, не поширювали різноманітні, іноді відверто маніпуляційні та провокативні меседжі й розуміли, що їм робити завтра з ранку? І вірите, що вже не було паніки?

Я розумію, що влада на місцях чекає вказівки з Києва, але ж погодьтесь – ситуація нестандартна, тому й діяти треба відповідно. Принаймні показати, що ви ще «живі», розумієте, що і для чого відбувається, готові діяти, щоб уберегти людей. Будь-яка інформація подібного змісту була б сприйнята позитивно, навіть той же пост у Facebook.

До речі, влада Житомира поспішала ухвалити рішення й не зовсім коректно виписала в тексті те, за що голосували на виконкомі, потім внесли зміни. Менш з тим, до вечора 11 березня житомиряни вже розуміли, що міська рада працює, намагається контролювати ситуацію і не залишила їх напризволяще.

А наступного дня стало відомо, що в Житомирській області є перший підтверджений випадок коронавірусу. При цьому, як сказали ввечері 12 березня на брифінгу, жінку госпіталізували о 10:00, вдень в Радомишльській лікарні вже працювали епідеміологи з області, брифінг, нагадаю, зібрали на 19:30, а МОЗ оприлюднив офіційне підтвердження близько 19:00, але не вказав населений пункт чи принаймні район області. Це так заспокоює, правда ж? На брифінгу згадали й про випадок 8 березня, коли підозрювали коронавірус, але випадок не підтвердився. Про цю пацієнтку взагалі ніякої офіційної інформації не було, поки журналісти не дізналися й не почали з’ясовувати самі.

До речі, на брифінгу голова ОДА сказав, що в Радомишлі надзвичайний стан, але вранці 13 березня автобуси ще туди курсували, бо (увага!) оперативний штаб зібрали лише о 12:30 і там вже вирішили припинити автобусне сполучення. А й справді, куди поспішати? Чи може необхідна була саме особиста присутність й штаб не працює в дистанційному режимі – селектор, скайп-конференції тощо?

І про смерть жінки першими повідомили не представники влади: о 12:40 в ефірі каналу «112» журналіст Андрій Пальчевський заявив про першу смерть в Україні від коронавірусу. Його навіть звинуватили у брехні, бо за годину після цього МОЗ оприлюднив інформацію про стан жінки, але інформація була ранішня, а журналіст виявився більш поінформованим, ніж міністерство. Перша офіційна інформація з підтвердженням смерті була оприлюднена о 15:30, а брифінг в ОДА з цього приводу зібрали на 16:30. За словами начальника УОЗ, смерть констатували о 14:50.

На брифінгу також стало відомо, що в області перевіряють на коронавірус ще двох чоловіків, які повернулися з закордону: начальник УОЗ запевнив, що результати будуть впродовж 3-3,5 годин, але до вечора цього дня їх так і не було. Навіть якоїсь проміжної інформації, хоча б про стан пацієнтів. Прес-секретар голови ОДА після опівночі написав, що інформація про результати аналізів буде вранці. «Ранок» 14 березня в ОДА настав після сьомої години вечора – голова та офіційний сайт поінформували, що підозра на коронавірус не підтвердилася. Водночас 13 березня у вечірньому сюжеті ТСН повідомили, що до Радомишльської лікарні зі скаргами на високу температуру звернулися ще 5 людей, які контактували з померлою жінкою. Офіційної інформації від влади щодо цих людей досі немає, обіцяють повідомити вранці 16 березня.

Ось тут є онлайн карта з інформацією про коронавірус у світі – кількість зареєстрованих випадків, скільки померло та вилікувалося. В Україні – три зареєстровані випадки, одна смерть, тобто смертність – 33%. Так, я не вірю, що випадків у нас лише три, але така статистика за офіційними даними.

Щодо профілактичних заходів, то більшість людей їх відверто ігнорує, а деякі підприємці та компанії так само відверто наживаються на новому вірусі, а жорсткого покарання, як це було в Китаї, у нас немає.

Щиро дякую всім свідомим, які піклуються про здоров’я й не нехтують порадами. І хочу нагадати тим, хто намагається заробити легких грошей на панічних настроях та деяких недолугих діях влади – це ж як вкрасти, а є така приказка «хай вони тобі підуть на ліки».

Бережіть себе…