27 April 2024, 00:41 Житомир: °C
Cергій Сухомлин
Міський голова

Про впровадження другого етапу медичної реформи

Ухвалили звернення до Кабміну та Верховної Ради України щодо відтермінування впровадження другого етапу медичної реформи.

Якщо коротко — зараз ми не готові. Не лише через загрозу коронавірусу.

Але було багато дискусій, тому вирішив пояснити.

Перший етап медреформи був успішно реалізований. Основний принцип «гроші йдуть за пацієнтом» довів свою ефективність.

Місто забезпечило відкриття нових амбулаторій, придбало комп’ютерну техніку і програмне забезпечення. Держава виділила достатньо коштів з бюджету, тому медики вже наперед розуміли, що їхня зарплатня суттєво зросте. Не було особливої напруги. Самі сімейні лікарі, терапевти і педіатри стали агітаторами реформи.

Запровадження другого етапу медичної реформи заплановане вже на 1 квітня 2020 року. І тут все по-іншому.

Поясню на прикладі Житомира. Виходячи з розцінок, які зараз надає Національна служба здоров’я України, фінансування Лікарні №1 та Лікарні №2 ім. В.П. Павлусенка залишиться на рівні минулого року, а бюджет Дитячої лікарні імені В.Й. Башека буде дефіцитним. Про розвиток чи збільшення зарплатні медпрацівникам взагалі не йдеться.

Наведу приклад зубних лікарів, яких нині фактично лишають поза законом. Варіант «А» – ці люди будуть працювати нелегально «на дому», варіант «Б» – зберуть валізи і поїдуть за кордон, де на них чекають з відкритими обіймами. У Житомирській області їх 41% від загальної кількості лікарів, що можуть надавати стоматологічну допомогу. Більшість працює у сільській місцевості, тому, в першу чергу, постраждають жителі сіл.

Або візьмемо нещодавню ситуацію з Лікарнею №2, що не потрапила до переліку опорних. На мою думку, такі рішення потребують більш глибокого та детального пропрацювання.

Крім того, згідно з Бюджетним кодексом, на медицину має виділятися 5% із державного бюджету. На цей момент закладено близько 2,5%. З таким рівнем фінансування говорити про успішне впровадження другого етапу медреформи просто неможливо.

Мери міст та місцеві депутати постійно спілкуються з лікарями і тому розуміють масштаби можливих проблем через такий непродуманий підхід.

Як на мене, спершу необхідно збільшити зарплатню медпрацівникам, щоб вони самі були зацікавлені у реформі, а вже тоді починати другий етап.