26 April 2024, 04:16 Житомир: °C
Олена Галагуза
Нащо слова? Ми діло несемо. О. Ольжич

Дитсадки під час пандемії: відчиняємо двері без халатності та без відмовок

«Це нормально, що діти хворіють часто у садку. Ну і що, що прийшла хвора дитина. Немає зараз здорових», - стандартний набір фраз, який чути про здоров’я у дитячих садках. Саме ці ярлики стали нормою, що, м’яко кажучи, не є адекватним ставленням.

Днями Житомирська міська рада заговорила про відчинення дверей дитсадків для працюючих батьків у зв’язку із пом’якшенням карантину. Опрацьовують механізм допуску і контролю за станом здоров’я і працівників садків, і вихованців. Під час карантину у батьківському чаті групи, куди ходить моя донька, кілька разів у тиждень запитують, чи всі здорові. Сподіваюся, що ця практика буде на постійній основі, а батьки не будуть вводити в оману і не наражатимуть на небезпеку персонал освітніх закладів та дітей.

Спочатку мова про вимірювання температури безконтактними термометрами, які перед користуванням треба обробити серветкою, змоченою у спиртовому розчині. Радять брати навіть не до чола, а за вухом, для більшої точності. Не радять користуватися, якщо чоло спітніло. Якщо термометр впав, він може бути не придатним у подальшому. І це я навела кілька важливих моментів, які варто взяти до уваги лише із приладом вимірювання температури. А скільки ще вимог доведеться дотримуватися, реагувати на легкі симптоми ГРВІ, що потенційно співпадають із коронавірусом, за відсутності температури. Потрібний постійний взаємний діалог між дитсадком та батьками. Ми особисто ніколи не водимо дитину із такими симптомами у дитсадок, не шукаємо відмовок, а розуміємо відповідальність за здоров’я інших. Адже навіть у випадку звичайної ГРВІ усі переносять її по-різному, як і КОВІД-19 зрештою.