25 April 2024, 15:57 Житомир: °C
Олександр Шевчук
Лідер Громадського об’єднання «Живи Житомиром»

Житомиру необхідна концепція комплексного впорядкування громадського простору.

Підвищення рівня комфорту життя громадян — один із стратегічних напрямів розвитку будь-якого сучасного населеного пункту. Місто, що має самобутній вигляд, в якому дбайливо зберігаються історичні пам'ятки, культурно-освітні, рекреаційні ресурси й довкілля, де наявні доступне житло, безпечна транспортна система й позитивна еколого-психологічна атмосфера - це те, про що мріє кожен житомирянин.

І тут без поділу на класи за фінансовою чи фізичною спроможністю тощо, адже перш за все, комфортним для громади і суспільства є простір, який враховує інтереси та можливості всіх груп та верств населення. Наприклад, доцільним було б впорядкування зеленої зони чи навіть парку в центрі міста не лише з точки зору естетичного вигляду, модерних рішень, нових атракціонів чи лавочок, поруч з якими є сонячні батареї і в будь-яку хвилину ти можеш підзарядити свій пристрій та залишатися online. Важливо також враховувати доступність таких зон, адже навіть доїхати на оглядовий майданчик біля дамби й помилуватися на геологічною пам'яткою природи скелею Голова Чацького практично нереально для маломобільних груп населення. Хіба що “ковер-самальот” спустить їх туди разом з інвалідним візком чи милицями. Крутий схил чи безліч сходинок - ні один з цих шляхів не придатний для зручного пересування. Більше того, навіть прийшовши на оглядовий майданчик з дітьми, варто бути обачними, адже наземне покриття там вже кілька десятків років ніхто не ремонтував, як і стійкість бічного напівстінку. Хтозна, наскільки така опора безпечна, в той час, коли ви повністю розслабитеся й споглядатимете на силу води біля дамби.

Навіть новобудови, квартири яких сьогодні здаються в оренду в Житомирі, мають численні порушення в облаштуванні громадського простору. Що вже й говорити про паркові зони, де тільки нещодавно замінили бордюри - й то не всі. Це проблема завжди актуальна та потребує комплексного вирішення. Враховуючи пріоритетність в людей та машин градація комплексного впорядкування громадського простору виглядає так: на першому щаблі — пішоходи та моломобільні групи; на другому — велосипедисти; третє місце посів громадський транспорт; четверте — автомобілі та моторизований транспорт, що рухається; п'яте місце посіли автомобілі та моторизований транспорт, що стоїть.

Понад півстоліття в країнах Європи триває пошук найоптимальніших правил раціонального планування міського простору, які можна застосувати в будь-якому великому місті. Враховуючи всі об'єктивні розбіжності населених пунктів, характерні особливості кожного з них, варто визначити універсальний принцип благоустрою великого міста, як окремої адміністративно-територіальної одиниці: пріоритет пішохідного руху й громадського транспорту. У цьому одностайно переконані більшість провідних науковців-урбаністів світу, тому місту Житомиру, яке почесно носить звання Європейського міста відставати не личить.