20 April 2024, 02:31 Житомир: °C
Матвій Хренов
Житомирянин

Посткарантинний хайп: яку небезпеку можуть нести масові медичні консультації онлайн

У мене для вас погані новини: ми можемо опинитися на межі, де інновація перетворюється на профанацію

Днями мій знайомий занедужав. Симптоми не були схожі на COVID-19, тому він вирішив не ризикувати здоров’ям близьких та власним і звернувся у приватну кілініку. Там на час карантину активно пропонували безпечні онлайн консультації. Чому б не скористатися — цілком в дусі часів пандемії. Знайомий оплатив послугу і отримав консультацію і призначення терапевта. Але вже наступного дня його госпіталізували у важкому стані та прооперували. Для мого знайомого досвід онлайн консультації вартував, на щастя, тільки витраченого даремно часу і грошей, а міг би коштувати життя.

Такі історії не поодинокі. Телемедицина знову серед трендових медичних тем. На хвилі пандемії дистанційні консультації з використанням сучасних платформ і додатків називають геймчейнджером у світі медичних послуг, коли цілі відділення лікарів йдуть на обсервацію, а лікарні закриваються на карантин чи ледь витримують наплив пацієнтів.

У світі — бум попиту на телемедицину

У США, країні з найдорожчою системою охорони здоров’я, й до пандемії телемедицина розвивалася найшвидше у світі. І була доволі успішною: враховуючи рівень зарплат американських лікарів. Погодьтеся, дуже зручно було мати двох крутих спеціалістів у центральній лікарні, яким з усього округу надсилають результати досліджень для аналізу. Пандемія прискорила розвиток телемедицини в рази. Вже у березні цього року Конгрес США виділив $8,3 млрд і додав телемедицину до пакетів послуг державних програм страхування. Як результат, у березні майже кожен п’ятий дорослий американець підтвердив, що користувався телемедичними послугами. Тоді як ще в лютому тим самим міг похвалитися тільки кожен десятий мешканець США.

У європейських країнах, де напрямок телемедицини вже активно працювали до пандемії, попит зріс вражаюче. У Франції з початком локдауну дистанційними консультаціями медиків скористалося у 15 разів більше людей, ніж звичайно, — це понад 600 тисяч пацієнтів.

Україна теж не залишається осторонь, хоча телемедичні технології у нас розвиваються доволі кволо порівняно із Західними країнами. Але є й успіхи, наприклад, сільські лікарі і районні кардіологи можуть надсилати результати ЕКГ в обласні лікарні та отримувати швидкі консультації від більш досвідчених колег. Насправді, навіть результати аналізів, надіслані СМСкою чи електронним листом лікарю — це також телемедицина. Пандемія і у нас підігріла інтерес до консультацій онлайн: один із вітчизняних телемедичних додатків заявив, що за останніх три місяці отримали понад 45 тисяч нових користувачів.

Онлайн консультація: інновація чи профанація?

На цьому можна було поставити крапку і сказати, що пандемія змінила хід розвитку медицини і телемедицина дуже скоро стане частиною нашого з вами звичного життя. Та у мене для вас погані новини: ми можемо опинитися на межі, де інновація перетворюється на профанацію.

Яким би не був якісним зв’язок, чи розширення фотографій зі смартфону, більшість лікарів не можуть надати повну консультацію без огляду пацієнта. Особливо, якщо це перше звернення або гострий стан. У випадку з моїм знайомим під час звичайного, живого прийому, терапевт мав оглянути пацієнта, провести пальпацію живота, послухати легені. І лише після цього консультація вважалася б повною і фаховою. Так само є правила огляду у будь-якого іншого лікаря.

Візьмемо приклад з іншої сфери медицини. Ми всі знаємо, що профілактичні огляди допомагають вчасно виявити і побороти важкі захворювання, наприклад, меланому. Одна клініка вирішила спростити процедуру чекапу для пацієнтів. Для отримання консультації необхідно було просто вислати якісну фотографію родимки, яка непокоїть пацієнта чи пацієнтку. Але є одне але. Щоб надати дійсно якісний висновок — потрібно обстежувати і фотографувати родимки на спеціальному обладнанні. Фото зі смартфону — поганий матеріал від дослідження. Уявіть пацієнтку, якій по фотографії поставили діагноз — усе добре. А вже за рік жінка лікувала запущену меланому.

У результаті пацієнт і лікар опиняються в суперечливій ситуації. Пацієнт отримує висновок і симптоматичне лікування від фахівця і втрачає пильність. Лікар бере на себе додаткову відповідальність, бо фактично огляд він провів не за протоколом. Наслідком може стати різке погіршення стану здоров’я пацієнта й екстрені випадки, яких можна було б уникнути своєчасною повною діагностикою.

Коли телемедицина корисна

Може скластися, що я антагоніст телемедицини. Але це не так. Технології значно покращують і доступ до кваліфікованих лікарів, і швидкість отримання медичної послуги. Онлайн консультація лікаря може бути корисною, коли треба визначитися: чи робити додаткові дослідження, щоб зайвий раз не відвідувати клініку, особливо під час спалахів вірусних чи інфекційних захворювань, чи одразу звертатися за екстреною допомогою. Окремо відмічу перспективний напрямок телемедицини між лікарями. Особливо це стосується випадків з рідкісними випадками і захворюваннями, патологіями.

Сучасні гаджети можуть виміряти пульс і тиск, проте жоден смартфон не здатен пом’яти живіт, прослухати легені і зробити правильний висновок замість лікаря.
Читайте мій блог також і на НВ - оригінал за посиланням https://bit.ly/2MpRVTU