28 March 2024, 23:13 Житомир: °C
Десятко Вадим Олегович
Поліція м. Житомир

За посів маку і конопель – до відповідальності

Кожної весни громадяни засівають та засаджують свої городи різною рослинністю, додається турбот у працівників поліції, адже дехто висіває на городі мак та коноплі.

Традиційне ставлення українців до маку певною мірою породжує неоднозначність, з одного боку, він, начебто, є обов’язковим компонентом багатьох традиційних українських страв, а з іншого - відповідальність по закону. Грядка маку не викликала тривоги доти, доки на нашій землі не з’явилось таке пагубне і суспільно небезпечне явище як наркоманія. Різке збільшення кількості наркозалежних осіб, змусило законодавця спочатку заборонити вирощування снотворного маку та конопель, а потім покарання за ці дії зробити більш жорстокими.

На сьогодні законодавством за незаконний посів та вирощування снодійного маку та конопель передбачено як адміністративну, так і кримінальну відповідальність.

Згідно зі статті 106-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, ці дії караються накладенням штрафу у розмірі від 306 до 1 тис. 700 гривень.

Незаконний посів маку чи конопель карається, згідно зі ст. 310 КК України, штрафом від 100 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, арештом на строк до шести місяців чи обмеженням волі строком до 3 років.

А якщо кількість вирощених рослин маку чи конопель перевищує 500 рослин, неминуче позбавлення волі на строк від 3 до 7 років. Погодьтеся, що покарання суворе і тому, як на нашу думку, набагато вигідніше купити в закладах торгівлі законно вирощений спеціалістами господарства мак, ніж мати проблеми з законом.

Дехто з громадян зберігає в себе висушені частки конопель або маку, що залишилось після вирощування зернят з коробочок, а це також серйозне кримінальне правопорушення.

Зберігання наркотичних засобів навіть без мети збуту тягне за собою обмеження чи позбавлення волі на строк до 3 років, якщо ж наркотичні засоби зберігались повторно чи у великій кількості, то особа несе покарання у вигляді позбавлення волі строком від 2 до 5 років. І найбільше покарання настає тоді, коли особа продала комусь наркотичний засіб чи просто віддала, без матеріальної винагороди (законом це також трактується, як збут наркотичних засобів), - позбавлення волі на строк від 4 до 12 років.

ГУНП в Житомирській області