20 April 2024, 17:27 Житомир: °C
Юрій Огірчук
Політолог, начальник організаційного відділу апарату Житомирської РДА

У Житомирському районі тривають заходи з профілактики і реагування на виявлення нових випадків захворювання на COVID-19

До КНП «Центральна районна лікарня» Житомирської районної ради за період з 7.04.2020 р. по 29.06.2020 р. госпіталізовано 114 пацієнтів з підтвердженим діагнозом СОVID-19, з них 36 жителів Житомирського району.

Одужало та виписано за весь період 95 пацієнтів. Померло 8 пацієнтів з важким та ускладненим перебігом захворювання, у т.ч. 3 жителів району.

Станом на 8.00 год. 30.06.2020 року у лікарні 11 пацієнтів з підтвердженими випадками коронавірусної хвороби, з яких 2 у важкому стані на кисневій терапії, та 2 з підозрою на коронавірусну інфекцію.

Станом на 29.06.2020 року лікарня у достатній кількості забезпечена лікарськими препаратами, засобами індивідуального захисту, антисептиками та дезінфекційними засобами, здійснюються протиепідемічні заходи згідно вимог.

Заклад продовжив до серпня 2020 року (на 2 місяці) договір з НСЗУ по програмі медичних гарантій з надання допомоги при коронавірусній інфекції, що надається в умовах стаціонару та мобільними медичними бригадами.

По КНП «ЦПМСД» Житомирської районної ради опрацьовано з завідувачами амбулаторій ЗПСМ накази МОЗ України та регіональний план по COVID-19, видано наказ по реагуванню на підозру COVID-19 за №58-адм від 10.04.2020 р.

Наразі виділено кошти на придбання засобів індивідуального захисту, деззасобів, антисептиків. Придбано 200 шт. костюмів біологічного захисту та 40 шт. комбінезонів захисних багаторазових, 200 шт. халатів поліпропіленових, 300 пар рукавичок, 100 шт. респіраторів БУК-3, антисептиків та деззасобів на суму 25 тис. грн. Закуплено 15750 шт. масок.

У період з 06.04.20 р. по 30.06.20 р. виявлено 147 випадків захворювання. На даний час лікується амбулаторно 31 особа.

Станом на 30.06.2020 р. на обліку у медичних працівників перебуває 313 осіб, які прибули із-за кордону, на самоізоляції знаходиться 18 осіб, закінчили перебування в самоізоляції 295 осіб.

24 червня голова Житомирської райдержадміністрації Юрій Оханський провів двадцяте позачергове засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Засідання проведено у дистанційному режимі із використанням електронних засобів комунікації.

На порядок денний засідання виносилося три питання: про посилення протиепідемічних заходів на території району у зв’язку із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19); розгляд листа в.о. директора ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр міністерства охорони здоров’я України» Лутая Ю.В. щодо епідемічної ситуації з COVID-19 в Житомирській області; розгляд листа начальника Житомирського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Гущина Бориса Борисовича щодо посилення контролю за дотриманням карантинних заходів в місцях громадського користування.

За результатами розгляду першого питання порядку денного, з урахуванням пропозицій та зауважень, внесених в ході обговорення, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20 травня 2020 року № 392 «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», зі змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 17 червня 2020 р. № 500 прийнято рішення встановити на території району карантин до 31 липня 2020 року.

Райдержадміністрації, рекомендовано іншим органам виконавчої влади, державним органам, органам місцевого самоврядування на період дії карантину:

– роботу розпочинати о 8 годині;

– відділу з питань надання адміністративних послуг та державної реєстрації РДА, територіальному центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) громадян Житомирського району, управлінню праці та соціального захисту населення РДА, Житомирському районному центру соціальних служб роботу розпочинати о 10 годині;

– селищному, сільським головам довести до відома населення інформацію щодо зміни графіку роботи органів виконавчої влади на період карантину.

Також вирішено рекомендувати селищному, сільським головам на період дії карантину заборонити:

– перебування в громадських будинках і спорудах, громадському транспорті без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно;

– перебування на вулицях без документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство чи її спеціальний статус;

– самовільно залишати місця самоізоляції, обсервації;

– відвідування закладів освіти її здобувачами в групах більше 10 осіб, крім участі у державній підсумковій атестації у формі зовнішнього незалежного оцінювання та інших невідкладних заходах освіти;

– проведення масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів за участю більше однієї особи на 5 кв. метрів площі будівлі або території (якщо захід проводиться на відкритому повітрі), де проводиться захід. Дистанція між учасниками не менше ніж 1,5 метра;

– діяльність дитячих закладів оздоровлення та відпочинку;

– здійснення регулярних та нерегулярних пасажирських перевезень в кількості більше ніж кількість місць для сидіння в транспортному засобі;

– відвідування установ і закладів соціального захисту, в яких проживають/перебувають громадяни похилого віку, особи з інвалідністю, установ і закладів, що надають соціальні послуги сім’ям/особам у складних життєвих обставинах, крім установ і закладів, які надають соціальні послуги екстрено (кризово).

КНП «Центральна районна лікарня» Житомирської районної ради, КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Житомирської районної ради заборонено проведення планових заходів з госпіталізації, крім планової госпіталізації при умові, якщо рівень заповненості ліжок у закладах охорони здоров’я, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком COVID-19, становить менш як 50 відсотків. Пацієнти, яким надається медична допомога у зв’язку з проведенням планових заходів з госпіталізації, підлягають обов’язковому тестуванню на COVID-19 відповідно до стандартів Міністерства охорони здоров’я.

Селищному, сільським головам також рекомендовано забезпечити щоденний моніторинг епідемічної ситуації, у випадку її ускладнення на відповідній території невідкладно ініціювати проведення позачергових засідань комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо коригування протиепідемічних заходів.

Також селищний, сільські голови мають рекомендувати підприємствам, установам, організаціям незалежно від форми власності забезпечити на період дії карантину з метою обмеження скупчення громадян в транспорті та на шляхах прямування на роботу/з роботи застосування там, де це можливо, гнучкого режиму робочого часу, який, зокрема, передбачає різний час початку і закінчення роботи для різних категорій працівників, дистанційну (надомну) роботу та обмежити час роботи закладів громадського харчування та закладів розважальної діяльності до 22 години.

Суб’єкти господарювання на період дії карантину мають внести (у разі необхідності) зміни до режимів їх роботи з метою встановлення початку роботи о 9.00, 10.00 чи більш пізній годині. Зокрема, встановити початок роботи о 10.00 год. або більш пізній годині суб’єктам господарювання, які провадять свою діяльність у таких видах економічної діяльності:

– оптова та роздрібна торгівля;

– ремонт автотранспортних засобів і мотоциклів;

– поштова та кур’єрська діяльність;

– тимчасове розміщування та організація харчування;

– страхова діяльність;

– освіта;

– надання соціальної допомоги;

– мистецтво, спорт, розваги та відпочинок.

Окрім цього, суб’єктами господарювання мають бути опрацьовані питання щодо можливості запровадження на період дії карантину графіків роботи підприємств, установ, організацій, які передбачатимуть різний час початку (закінчення) їх роботи залежно від територіального розташування, галузевої належності, специфіки виконання робіт чи надання послуг, розроблені (скориговані) маршрути руху громадського транспорту з урахуванням змінених графіків роботи підприємств, установ, організацій для забезпечення можливості переміщення працівників на роботу/з роботи.

Житомирське районне відділення поліції Житомирського відділу поліції Головного Управління Національної поліції в Житомирській області та Житомирське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області мають продовжити забезпечення контролю за дотриманням карантинних заходів.

Інформації в.о. директора ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр міністерства охорони здоров’я України» Лутая Ю.В. та начальника Житомирського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Гущина Б.Б. комісією взято до відома.

25 червня районною моніторинговою групою у складі представників Держпродспоживслужби та райдержадміністрації здійснено чергову рейдову перевірку роботи закладів громадського харчування та магазинів в умовах адаптивного карантину.

Цього дня перевірено роботу двох кафе та магазину у с. Станишівка. У кожному із закладів виявлено недоліки, складено приписи щодо усунення порушень карантинних вимог.

З відповідальними особами проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу.

26 червня голова Житомирської райдержадміністрації Юрій Оханський провів двадцять перше позачергове засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Засідання відбулося за участі керівників окремих структурних підрозділів РДА, представників селищної та сільських рад району.

На порядок денний виносилися питання про часткове послаблення протиепідемічних заходів на території району та про додаткові заходи протидії пожежам у природних екосистемах району у протипожежний період 2020 року.

За результатами розгляду першого питання, з урахуванням пропозицій та зауважень, внесених в ході обговорення комісією прийнято рішення рекомендувати селищному, сільським головам розглянути питання щодо:

– відновлення роботи закладів громадського харчування, ресторанного бізнесу, кафе тощо, торговельно-розважальних центрів (крім дитячих розважальних зон, майданчиків та кімнат) з обмеженням часу роботи закладів до 22 години з дотриманням вимог постанов Головного санітарного лікаря України від 09.05.2020 № 18 та від 02.06.2020 № 32;

– відновлення роботи закладів з розміщення (готелі, хостели) з дотриманням вимог постанов Головного санітарного лікаря України від 06.06.2020 № 36 та від 16.05.2020 № 22;

– проведення спортивних заходів без глядачів, за участю не більше однієї особи на 5 кв. метрів площі будівлі або території (якщо захід проводиться на відкритому повітрі). Організатор заходу відповідальний за дотримання фізичної дистанції між учасниками не менше ніж 1,5 метра, відновлення роботи закладів фізичної культури і спорту, спортивних залів, фітнес-центрів , закладів культури з дотриманням вимог постанов Головного санітарного лікаря України від 26.05.2020 № 28 та від 06.06.2020 № 35.

Також вирішено доручити керівництву КНП «Центральна районна лікарня» Житомирської районної ради та КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Житомирської районної ради розглянути питання щодо відновлення надання амбулаторно поліклінічної допомоги населенню, при умові дотримання всіх протиепідемічних заходів.

Житомирському районному відділенню поліції Житомирського відділу поліції Головного Управління Національної поліції в Житомирській області та Житомирському районному управлінню Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області доручено продовжити забезпечення контролю за дотриманням карантинних заходів.

Цього ж дня Житомирським районним управлінням ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області здійснено черговий рейд з перевірки дотримання карантинних вимог суб’єктами господарювання, що здійснюють діяльність у сфері роздрібної торгівлі та громадського харчування.

У ході рейду здійснено перевірку 4 закладів громадського харчування на території Житомирського району щодо дотримання карантинних заходів у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби. Проведено роз’яснювально-інформаційну роботу.

На 2 об’єктах було виявлено ряд порушень санітарно протиепідемічних вимог щодо профілактики COVID-19.

За результатами перевірок надано керівникам даних суб’єктів господарювання 2 приписи щодо усунення недоліків та складено 2 протоколи про адміністративні порушення.

28 червня районною моніторинговою групою у складі працівників Держпродспоживслужби, Національної поліції та райдержадміністрації здійснено чергову контрольну перевірку роботи закладів громадського харчування в умовах чинних карантинних обмежень.

Проведено моніторинг роботи двох кафе на території Сінгурівської сільської ради.

У одному із закладів виявлено низку порушень, про що надано припис та складено протокол про адміністративне правопорушення згідно статті 42 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Окрім цього, з працівниками закладів громадського харчування проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо специфіки здійснення діяльності в умовах складної епідеміологічної ситуації.

29 червня районною моніторинговою групою у складі працівників Держпродспоживслужби, Національної поліції та райдержадміністрації здійснено чергову рейдову перевірку роботи закладів роздрібної торгівлі та громадського харчування в умовах адаптивного карантину.

Відпрацьовано магазин-кафе та ресторан у с. Зарічани.

У першому випадку складено протокол і винесено припис – відсутній запас засобів індивідуального захисту, не проводиться температурний скринінг працівників, відсутнє інформаційне забезпечення відвідувачів щодо встановлених обмежень та умов обслуговування в закладі з питань дотримання протиепідемічних заходів на період карантину в зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби.

У другому закладі порушень карантинних вимог не виявлено.

Робота у цьому напрямку триває.