23 April 2024, 19:41 Житомир: °C
Руслан Годований
підприємець, громадській діяч

Центр крові: коли політика важливіша за людське життя

П’ять років тому ми намагались вирішити питання, щоб дорослі та діти отримували якісну донорську кров та не інфікувались гепатитом В при переливанні. Було розроблено два рішення: залучення приватного інвестора або розвиток Житомирського обласного центру крові власними силами коштом обласного бюджету.

Так як це питання п’ять років тому піднімалось перед початком місцевих виборів, окремі політики наплювали на здоров’я людей та почали масово обливати всіх брудом, звинувачуючи у корупції та переконуючи, що лише вони знають, як виправити ситуацію.

І для вирішення цього питання обрали третій шлях - написати гарний папірець по розвитку центру крові і просто потім нічого не робити, навіть не приїжджати до закладу всі п’ять років.

За цей час, через неможливість проведення якісного дослідження донорського матеріалу, інфікування дітей гепатитом В у Житомирській онкогематології при переливанні крові досягло 85%. І діти, навіть поборовши онкохворобу, потім роками лікують гепатит.

Наразі, по «дивному збігу» обставин, питання розвитку центру крові знов почали піднімати перед самими місцевими виборами, а критиками виступили ті ж самі політики, до яких долучилися й інші. Вони не хочуть розбиратися в критичній ситуації, ніхто із них не приїздив ані в сам заклад, ані у відділення, де лікуються онкохворі діти. Цікавлять же їх виключно політичні дивіденди.

Тож хочу звернутись до всіх учасників процесу, які виступають за розвиток центру крові та критикують цей шлях. Від вашої мудрості сьогодні залежить майбутнє тисяч жителів Житомирщини. Прошу, приберіть політичні амбіції, сядьте за стіл перемовин та врятуйте життя людей.

Саме цю думку намагався вчора донести під час ефіру на каналі СК1. Передача вийшла цікавою, особливо запам’ятався сюжет 5-річної давності про центр крові. Цілковите дежавю.

https://www.youtube.com/watch?v=-0qSuBWHCJo&disable_polymer=true