19 April 2024, 23:51 Житомир: °C
Дмитро Ткачук
Екс заступник міського голови з питань транспорту та міської мобільності

Довірте справу проффесіоналам: зміни тролейбусних маршрутів

В п'ятницю ввечері побачив чергову “геніальну” новину від міської ради про те, що з суботи змінюється маршрут тролейбуса №4а.

Можна вважати вже уставленою традицією те, що про зміни в маршруті тролейбуса, який рухається не лише на папері (а в якому їздять реальні люди, чекають його на зупинках, планують свої поїздки тощо), повідомляють з сьогодні на завтра. Але проблема далеко не в цьому.

За повідомленням міськради (повний текст в лівому, верхньому куті світлини) маршрут тролейбуса 4а продовжили до Паперової фабрики. З самого тексту мало що зрозуміло для пересічного пасажира, тому варто подивитися на схему на карті. Є сенс подивитися не лише на те, як їхав маршрут і куди поїде (зображено синім кольором), а й накласти новоутворений маршрут на схему руху комунального автобуса №4 (зображено червоним кольором).

5f2807c0e14e2.jpeg

Порівнявши 2 схеми, бачимо, що тепер тролейбусний маршрут їде просто поверх вже існуючого автобусного маршруту. Тобто 2 маршрути ТТУ їздять фактично по одній і тій же схемі.

Скільки доведеться чекати тролейбус

З графіків прикладених до повідомлення видно, що в будні на новоутвореному маршруті їздитиме лише 4 тролейбуси, а у вихідні всього 2. Інтервали руху в будні дні становитимуть близько 23 хв, а у вихідні люди чекатимуть взагалі щонайменше 42 хв.

Такі інтервали утворюються саме через ці зміни, адже маршрут продовжили майже на 4 км в одну сторону, а за коло тролейбуси їхатимуть майже 8 додаткових км. При цьому їхатимуть по існуючому автобусному маршруту.

З практики, люди просто не чекатимуть по 40 хв, а тролейбуси будуть їздити порожні, витрачати електроенергію, ЗП персоналу і гроші з міського бюджету.

Окрім мешканців Паперової фабрики зміни будуть відчутними і для мешканців Крошні, які замість короткого маршруту з Крошні до центру, Університету Франка та Лікарні, отримали такий же маршрут тролейбуса на Паперову фабрику, який вже існує в автобусній реалізації, але з більшими інтервалами руху.

Як виявилося пізніше, зміни торкнуться і мікрорайону Малікова, бо в міськраді вирішили заодно і скасувати маршрут тролейбуса №8.

Скільки коштуватимуть такі зміни

Чи є тут вигода для пасажирів, питання, м'яко кажучи, сумнівне, а от для комунального підприємства і міського бюджету це викинуті 4,5 млн грн. на рік.

Окрім того, що нічого нового і корисного не створюється, бо такий маршрут вже існує, кожен зайвий кілометр пробігу це гроші - 50 грн/км.

Трохи математики:

Маршрут продовжили на 3,8 км в одну сторону, тобто 7,6 км за коло.

На маршруті в будні дні працюватиме 4 тролейбуси, які роблять 26 оборотних рейсів і 2 тролейбуси у вихідні - 12 оборотних рейсів.

За 22 робочі і 8 вихідних днів тролейбуси накатають 5320 км.

5320 км роботи тролейбусів у місяць коштуватимуть міському бюджету 266 тис.грн.

Чи зароблятимуть ці тролейбуси такі гроші на новому “геніальному маршруті”?

Ніколи! Особливо коли поверху їздитиме ідентичний автобусний маршрут, особливо при інтервалах руху в 40 хв.

Ефективність

Одна маленька зміна в схемі руху тролейбусів, що вмістилась в одне речення, яка прийшла комусь в голову, коштуватиме міському бюджету, а отже нам всім, четверть мільйона гривень щомісяця.

Не хочу називати ці зміни безглуздими або чиєюсь помилкою, бо переконаний, що помилки тут немає. Це свідома шкода комунальному підприємству, яке змушують робити безглузду і неефективну роботу. А скільки це коштуватиме бюджету? Та хто ж його рахував. Ефективність, економіка навіщо ці незрозумілі слова - #ДовіртеСправуПрофесіоналам.

Угомоніться ламати. #ЗміниТвогоМіста #БулоСтало