23 April 2024, 20:32 Житомир: °C
Сергій Дехтяренко
Гід, туристична агенція "Патріот"

Житомир туристичний: що для цього потрібно

Якщо прогулятися Житомиром, то складається враження, що він зовсім не туристичний. На перший погляд він сірий, «совковий» і багато об’єктів потребують реконструкції, у центрі міста біля історичних об’єктів росте бур’ян. Ви не знайдете в місті туристичної навігації, інформації про історичні об’єкти, громадські туалети. Мешканці інших міст дивуються, чому ще досі Житомир, який має унікальний Музей космонавтики, багато історичних архітектурних об’єктів, мальовничі краєвиди, багату історію не став популярним туристичним містом. Напевно, питання в тому, що сама міська влада не вірить в туристичний потенціал свого міста і зовсім не приділяє уваги цій сфері.

Але не повинно давати спокою міській владі те, що на вихідних близько 80 тисяч киян виїжджають мандрувати Україною.Житомир знаходиться на основній транспортній «трубі» і всі туристи, якщо вони їдуть в Карпати, Закарпаття, Львів, Луцьк, Рівне проїжджають через наше місто. Саме «проїжджають»! А треба зробити так, щоб вони захотіли заїхати в місто і залишитись тут на півдня, а краще на день і переночувати.

Житомир по рівню розвитку туризму та інфраструктури відстає від Тернополя, Луцька, Чернівців.

Що можна зробити вже сьогодні і це зовсім невеликі кошти?

1. Встановити туристичну навігацію.

Це спростить пошук цікавих об’єктів та покаже навіть містянам, скільки цікавого можна побачити у нас.

5f3ecb8b095b4.jpg

Приклад: туристична навігація у Луцьку.

2. Розмістити QR-коди з інформацією про історичні об’єкти.

Сучасні технології дозволяють зробити екскурсії напіввіртуальними, і додати архівні фото, відео, оригінальні тексти та занурити туриста у атмосферу об’єкту.

3. Зробити алею зірок (видатних житомирян).

Місто народило людей із світовим ім’ям. Подібні алеї вже відкриті в таких містах як Тернопіль, Чернівці, Одеса.

5f3e830f7e78b.jpg5f3e831cb8f0f.jpg

Приклад: алея зірок у Чернівцях.

4. Відкрити пам'ятники видатним житомирянам.

Але це повинні бути сучасні, креативні пам’ятники, які б були цікаві для туристів і вони б захотіли їх сфотографувати, тим самим рекламували Житомир через свої сторінки у соціальних мережах.

5f3e82dc58295.jpg

Приклад: памятник Ференцу Лісту у Чернівцях.

5. Відкрити візитівки Житомира

Всі в Україні знають про житомирське морозиво, житомирські шкарпетки, житомирську горілку. Чому не оформити це у візитівки. Навіть Бердичів вже це зробив і обіграв свої головні візитівки.

Попередні пропозиції не потребують особливих вкладень. Натомість, якщо всерйоз розвивати галузь, то необхідно інвестувати у неї.

5f3e8b63149cd.jpg5f3e8b96b0d34.jpg

Приклад: візитівки Бердичева.

6. Потребують реконструкції:

  • оглядовий майданчик на Замковій горі: зрізати зайві дерева та кущі, бо огляд міста обмежений, додати макет замку, скульптуру дружинника Житомира тощо;
  • сквер на Замковій горі: щонайменше підтримувати чистоту у вихідні дні, потребує реконструкції;
  • Старий бульвар: потребує сучасних фонтанів, пам'ятника Аполло Коженьовському (батько класика англійської літератури Джозефа Конрада, був ініціатором заснування Старого бульвару, був найбільшим меценатом при будівництві міського театру (на сьогодні філармонія);
  • Шодуарівський парк: потребує реконструкції, можна розмістити візитівки Житомира, потребує нові атракціони, пам’ятника Барону де Шодуару;
  • Новий бульвар: потребує реконструкції, варто тут розмістити алею житомирських зірок;
  • оглядовий майданчик біля монументу: підтримувати чистоту, зробити безпечним.

7. Водонапірна вежа: реконструювати, відкрити для відвідування.

8. Збудувати громадські туалети у місцях скупчення туристичних груп: Спасо-Преображенський собор, Шодуарівський парк, Замкова гора.

9. Організувати місця зупинок для туристичних автобусів.

10. Систематично працювати над залученням туристів на місцеві фестивалі. До прикладу, гастро-фестиваль.

Багато із цих ідей потребують великої спільної роботи влади, бізнесу та громадськості. Потрібно враховувати як інтереси, так і залучати ресурси готелів, музеїв, закладів громадського харчування, туристичних агенцій, об’єднань істориків, реконструкторів, археологів, гідів та всіх інших, хто працює в туристичній сфері.

Житомир заслуговує на те, щоб з’явитись на туристичній мапі України і розповісти про себе на повен голос.