29 March 2024, 12:12 Житомир: °C
Герун Анна
Засновниця освітнього центру WinWin

Що заважає оновитись системі освіти?

Я ретельно готувалась до круглого столу на тему “Освіта і розвиток особистості”. Мета круглого столу - цілі на 5 років розписати в проекти, обговорити основну проблематику та шляхи вирішення проблем.

Але мені довелось змінити план під час обговорення. Освіта болить кожному з нас і люди почали говорити про свій біль. Комусь болить з власного досвіду, комусь з досвіду своїх дітей, мені вона болить з усіх боків.
Проблема освіти - тема глибока і про неї можна говорити довго. Але знаю одне - освіта потребує термінового перезавантаження від дитячого садочка до “освіти впродовж життя”.

Багато проблем освіти можна вирішити на місцевому рівні. І через декілька років Житомир може входити в ТОП-3 міст України за якістю та рівнем освіти.

Кожен етап освіти має свої проблеми, але їх можна узагальнити.



1) Переповненість садочків (нам не вистачає близько 2500 місць щороку)
2) Низька престижність професій вихователя, педагога, вчителя і, як наслідок, нестача кадрів у навчальних закладах.
3) Низький рівень якості освіти (садок, школа, ВНЗ) і невідповідність потребам ринку праці.
4) Відсутність профорієнтації (щороку в Україні близько мільйона абітурієнтів вступають в університети, і лише 40% працюють за фахом)
5) Відсутність приватної освіти в потрібній кількості. Це зменшить навантаження на заклади державної освіти і створить конкуренцію освітніх закладів.
6) Корупція, бюрократія, барикадність, відсутність комунікації.
7) Недостатня кількість студентів у професійно-технічних закладах та ВНЗ (лише 10% Житомирян вступають у Житомирські ВНЗ).
8) Неможливість вчитись і здобувати нові вміння людям похилого віку.

Через пандемію приватна дистанційна освіта набуває все більшої популярності (якість навчання краща, у дитини є можливість вибору, у батьків свобода) і це говорить про те, що сучасна державна освіта потребує оновлення.


Які є рішення проблем, проекти і як запустити оновлення сучасної освіти - читайте в наступному блозі.