19 April 2024, 13:59 Житомир: °C
Іван Фурлет
Депутат Житомирської міської ради

У нас, житомирян, на рахунку мінус. Що це значить?

“Бюджет міста” для більшості людей - це складна річ і часто сприймається як нескінченний мішок. Але всі розуміють, що аби забезпечувати щоденне життя, а, особливо, купувати нові речі потрібні гроші. Тобто, на рахунку має бути більше 0.

Ще на початку місяця нарешті стало відомо - у нас, житомирян, в бюджеті, поки, “мінус” 91 млн грн.

Зараз, на перший погляд, це нічого не змінює. Місто не стало, навпаки, навколо кипить робота.

Але важко на зустрічах пояснювати житомирянам, чому для одних гроші є, а на елементарні речі, для більшості немає. Наприклад, із останнього простого, на лавочки в сквері майдану Згоди. Про чергу ОСББ за обіцяними коштами і не згадую.

Секрет в тому, що глобальні проекти, були запущені, а от поточні/дрібні видатки по факту скорочені.

При цьому, деякі, як реконструкція Нового Бульвару за 20+ млн грн, попри заклики перерозподілити бюджет у кризовий “карантинний” рік, були додані вже в цьому році і можуть початись уже чи не з першим снігом. При цьому, наприклад, жалюгідними виглядають “аж” 500 тис грн на капремонт ліфтів ОСББ на умовах співфінансування, виділення яких мені вдалося успішно ініціювати в червні…

Так, в бюджеті “завжди немає грошей”. Але зараз яскраво видно, що немає на запити людей, а на бажання окремих депутатів, особливо перед виборами, можна і набратися боргів.

Дехто скаже: “нічого страшного, не вперше вже, раніше ж викручувались”.

Все б нічого, але на відміну від попередніх 5 років зростання “децентралізованих” місцевих бюджетів у 2020 і 2021 нас настиг коронавірус, а з ним глобальне падіння економіки, мінус 300 млрд у державному бюджеті.

Популярна теза "зробили хоч щось" може перетворитись у "хоч щось зробіть".

Що цей “мінус” значить для житомирян?

Для працівників бюджетної і комунальної сфери - на зарплату, мінімальну, до листопада, має вистачити. Традиційно, першими відчують це медики, педагоги і працівники КП ЖТТУ.

Для тих, хто є постачальником чи виконавцем робіт для міста - з вами ще довго не розрахуються. Не “наближеним” слід чекати наступного року.

Для більшості містян, платників податків - це значить, що реалізація важливих проектів в наступному році скоріше за все буде призупинена, або кардинально скорочена. Бо доходи 2021 року підуть на те, аби віддавати борг за “бенкет” цього року.

Можна навести ще багато прикладів. Але винного у тому, що немає грошей, будуть шукати десь у Києві. І частково це буде так, але частково.

Уже в цьому році місту, тобто нам, важливо дуже ретельно визначати #пріоритети, на що витрачати і шукати, де заробити.

На “перший крок”, аби почати змінюватись Житомиру, грошей стало. Але хто і як зробить “другий крок” - визначати вам, уже скоро.