19 April 2024, 09:27 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

НІ ДРАКОНІВСЬКИМ ТАРИФАМ НА ВОДОПОСТАЧАННЯ ТА ВОДОВІДВЕДЕННЯ В ЧЕРНЯХОВІ

Ще не вщух вогонь так званої «тарифної війни» у Черняхові початку 2018 року, як от Черняхівська селищна рада знову має намір погодити КП "Черняхів-Добробут" підняття тарифів на комунальні послуги: водопостачання, водовідведення, а також вивіз сміття до вівши їх до космічного рівня. Власне про це вони повідомили мешканців багатоповерхівок селища в кінці серпня розмістивши відповідну інформацію та розрахунки на своєму сайті. За їх розрахунками один кубічний метр доставленої води має коштувати 49,8 грн., водовідведення 47,5 грн. наметр кубічний. Вивозити тверді побутові відходи у приватному секторі планують, стягуючі здуші 27, 5 грн. в мсяць. Фактично мова іде про встановлення безпрецедентно ДРАКОНІВСЬКИХ ТАРИФІВ, аналогів яким немає в Україні.

Нещодавно це питання піднімалось на зустрічі з мешканцями житлового масиву "Меліоратор" Перше, на що потрібно звернути увагу це цинічно підозрілі обрахунки, які можна побачити на сайті селищної ради. Тому потрібно провести паралельний незалежний ретельний експертний аналіз математики, на основі яких селищна рада має намір погодити підняття тарифів. Як на мене до обрахунків дуже багато запитань. Ще раз потрібо переконатись чи дійсно на підприємстві працює стільки працівників , як зазначено в штатному розписі, тощо.

Від так я рекомендував самотужки перерахувати і відповідно цього надати свої пропозиції по недопущенню чергового підняття тарифів. Хоча люди готові іти на радикальні кроки, аби зупинити цей геноцид. Лунали думки перекрити дорогу під час візиту президента до Високівської ОТГ.

Друга, не менш важлива проблема - забезпечення населення якісною і безпечною для здоров’я питною водою гарантованої якості та дотримання вимог ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною». Водогінна мережа знаходиться в незадовільному санітарному – технічному стані, обладнання зношене, несвоєчасно проводиться ліквідація аварій та поривів що призводить до вторинного забруднення питної води при транспортуванні по трубопроводах. Також є можливі порушення під час експлуатації водопровідних мереж та водонапірних споруд, а саме – у періодичності проведення робіт з їх промивання, дезінфекції, технічних оглядів та поточних ремонтних робіт, дотриманні зон санітарної охорони водних об’єктів, санітарно-технічний стан водопровідних споруд і мереж, що створює реальну загрозу виникненню інфекційних захворювань та спричиняє погіршенню санітарно-хімічних та бактеріологічних показників якості води, яка подається населенню.

Пріоритетом для покращення якості питної води є: оновлення та удосконалення систем водопостачання, упорядкування зон санітарної охорони джерел питного водопостачання на водозаборах, будівництво і реконструкція водоочисних систем з використанням нових технологій.

Питна вода призначена для споживання людиною, повинна відповідати гігієнічним вимогам: бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад.