28 March 2024, 18:20 Житомир: °C
Анна Павлюк
Кандидат в депутати (ПРГ Партія розвитку громад). Модераторка МТЖ.

Як працювати вдома з дитиною?

Ростити дитину - не байдики бити. А якщо ще й при тому багато працювати вдома, то навантаження величезне. Часом тобі здається, що воно навіть надмірне і ти не витримаєш такого темпу? Робота забирає час у родини, кохана родина впливає на продуктивність, а в епіцентрі ТИ... До садочка мій день проходив приблизно так: "Поприбирати - написати абзац - нагодувати сина - дописати текст - винести горщик, помити сина - зробити картинку - погратись, поприбирати - зробити пост - приготувати, нагодувати, поприбирати, пообіймати, почитати книжечку, погуляти на вулиці, випрати речі... Нарешті вкласти дитину спати і нормально закінчити роботу.

Тому ось кілька порад з особистого досвіду про те, як я працювала з дитиною від 6 міс до 3 років.

☀️ Усвідом, що ніхто в цьому світі не ідеальний

І немає жодної мами, яка встигала б геть-геть усе, що хотілося б. Не картай себе за те, що не все вдається з першого разу, чи не все встигається. Не порівнюй себе з іншими людьми, порівнюй себе сьогоднішню з собою вчорашньою і прагни до більшого і кращого. Захоплюйся та бери приклад з тих, хто досягнув успіху. Хвали себе за те, що вже вдалося.

5f7b3a0d45851.jpg


☀️ Розставляй пріоритети

Коли ти з дитиною, то буває дуже важко зосередитись на тривалий час на роботі. Потрібно постійно бачити, чим дитина займається, відволікатись на потреби дитини. Бо окрім як до вас, малюку немає до кого звернутись.

Тому коли дитина з рідними, з нянею, спить - користайся нагодою і працюй (або відпочивай, це теж дуже потрібно). Не прибирай, не готуй. Використай цей золотий час саме на ту роботу, в якій потрібно зосередитись.

Деяку роботу можна зробити, коли дитя тихенько їсть мамине молочко.

Спробуй робити хатню роботу разом з дитиною - разом прибирати іграшки, підмітати, мити посуд, готувати. Звісно, з дитиною це складніше і трохи довше, і в той же час, так ти не тільки зберігаєш собі час на роботу, але й долучаєш дитину до спільної справи.

☀️ Не бійся просити допомоги з дитиною

У кого можна попросити допомоги?

- У рідних та близьких. Часто вони мало допомагають не зі зла, а просто тому, що не бачать, що потрібна поміч. Фізично побути з малюком, психологічно підтримати.

- У друзів та подруг. Це може бути і взаємодопомога: сьогодні ти зі своїми дітьми та дітьми подруги, завтра вона.

- Не забувайте про няню. Порахуй, скільки ти заробляєш за годину і скільки вартують послуги няні. Якщо перевага відчутна, то можна шукати няню хоча б для 1-3 годин прогулянки на свіжому повітрі.

Якщо твоя робота досить об'ємна, можливо, час знайти помічника та делегувати частину обов'язків?

В той же час варто уникати так званих психологічних вампірів: людей, які принижують, знецінюють, не вірять у тебе ("І куди ти зібралась? З чого ти взяла, що потягнеш цю роботу? Та хто буде терпіти твій складний характер? Ти ж сидиш з дитиною, ти вже думати розучилась" та подібні заяви). Ці люди відбирають сили та енергію, які потрібні тобі для дитини та особистісної реалізації.

Також до цієї категорії можна віднести людей, які постійно і виключно скаржаться на все. От є люди, все спілкування з якими зводиться до того, що ти вислуховуєш їхні проблеми, а про свої навіть заїкнутись не можеш? Тоді тримайся від них подалі, хоч ця порада і звучить цинічно. Взаємодопомога, взаємопідтримка - це прекрасно. Але якщо допомагаєш і підтримуєш тільки ти - це дуже і дуже сумно, бо це розтрата дорогоцінного ресурсу на людину, яка навіть не цінить твоєї підтримки.

☀️ Приділяй увагу дитині до того, як вона почне її вимагати

Якщо дитина голосно привертає до себе увагу, швидше за все, ти вже запізнилась.

Для мами любов до дитини очевидна, для маленького дитятка - ні. Якщо дитина відчуває на собі прояви уваги і любові, наповнена ними - то все добре, якщо у дитини дефіцит проявів любові (обійми, цілунки, ігри разом, прогулянки разом, розмови), то це яскраво проявляється в тривожності, плачем, небажанні відпускати від себе маму.

Що робити? Розділи свою роботу на блоки і після кожного блоку роби паузу і йди до дитини: обійматись, гратись, читати книжки. Чим менша дитина, тим частіше і більше потрібно їй фізичного контакту, турботи, часу. З віком дитина може все більше часу розважати себе сама.

Під час такої перерви можна почати якусь гру (наприклад, складати конструктор, чи рольову гру, де іграшки йдуть у магазин), зацікавити дитину і запропонувати гратися далі.

Діти люблять щось новеньке (або давно забуте), тому для екстрених випадків я тримаю схованими деякі іграшки.

Якщо дитина зовсім маленька, то можна спробувати робити частину роботи з нею на руках, наприклад, або у слінгу.

Ще з випробуваних варіантів: під час прогулянки в закритому дворі, чи закритому майданчику, якщо можливо працювати з телефона чи ноутбука. В дружніх до дітей кав'ярнях (якщо вони пристосовані до дітей, якщо там є умови для роботи).

Я неодноразово працювала в хабі "Літо", поки Ян грався в ігровій.

☀️ Не забувати про свої фізичні та психологічні потреби

Мамі елементарно потрібні їжа та відпочинок, часто ці прості, але необхідні речі відходять на останній план, бо на першому родина, хатня робота і робота. Не забувай дбати про себе.

Варто зрозуміти, що фізично виснажена людина не зможе наповнити і потурбуватись про дитину, не зможе продуктивно працювати. Тому "спочатку одягніть маску на себе, потім на дитину".

☀️ Потурбуйся про безпечний простір

Не варто недооцінювати дітей! Якщо тобі здається, що дитя ще не дотягнеться, не додумається, не зуміє відкрити - це далеко не факт, що так і є! Якщо ти тисячу і один раз сказала щось не брати, не факт, що дитина таки не візьме. Вся відповідальність за життя та безпеку малечі виключно на дорослих.

Щоб дивитись за дитиною тільки одним оком, а не двома, оглянь зараз свою квартиру, перевір, чи заховані та закриті ці речовини!

Аптечка та всі ліки

Однозначно, не можна залишати в полі зору дитини таблетки, сиропи, будь які ліки! Тим паче, дитина бачить, що ми їх приймаємо, просимо приймати дитинку, коли та хворіє.

Варто щоразу казати, що ліки можуть брати ТІЛЬКИ дорослі. Також не варто сироп називати "цукерками", щоб вмовити дитину його випити.

Побутова хімія, добрива для рослин

У більшості сучасних засобів для миття плит, килимів чи унітазів спеціальні кришки з запобіжниками, слідкуйте, щоб ці кришки були провернуті до кінця! І навіть міцно закриті пляшки варто сховати в тумбу з додатковою застібкою. Будьте обережні з порошками для прання та гелями!

Токсичні види косметики:

- лак для нігтів, засіб для зняття лаку;

- фарба для волосся, лак для волосся;

- парфуми;

- косметика, в якості якої ви не впевнені.

Приправи

Оцет, дріжджі, червоний перець та інші спеції - подалі! Тут не стільки небезпека отруєння, як хімічного опіку. Особливо небезпечно для очей.

Алкоголь

"Це такий компот для дорослих", - каже мама на вино. А дарма. Якщо в домі є алкоголь - сховайте його як можна вище.

Звісно, це не повний перелік того, що є майже в кожному домі і може наробити біди для дитини. Добре, що в більшості випадків діти просто не чіпають цих речей. І в той же час набагато простіше попередити отруєння, ніж лікувати.

Або сховайте максимально високо, або під замок (зараз є у продажу спеціальні застібки, які можна наклеїти на дверцята). Також раджу кутки столів та тумб обклеїти силіконовими куточками.