25 April 2024, 08:59 Житомир: °C
Наталія Слободянюк
Членкиня ГО "Демократичний Альянс Жінок"

Чи будуть прозорими конкурси директорів шкіл?

Серед принципів Нової Української Школи - педагогіка партнерства, дитиноцентризм, дієвий та відкритий громадський контроль, прозорий розподіл коштів, державно-громадське управління закладом. Як бачимо, реформа освіти потребує нових комунікаційних підходів та навичок - отже і керівників з сучасним баченням життя і розвитку закладів освіти.

Ідея проведення конкурсу на посаду директора школи власне й виникла у зв'язку з тим, що публічність відбору сприяє призначенню на керівні посади прогресивних, з новими поглядами людей. Від березня 2020 року відкритість конкурсів є нормою Закону “Про повну загальну середню освіту”.

Але департамент освіти Житомира налаштований на закритість.


1. ІСТОРІЯ ПРОВЕДЕННЯ КОНКУРСІВ гучно говорить про необхідність кваліфікованого громадського контролю за їх перебігом.

У січні 2018 відбувся перший у Житомирі конкурс - на посаду директора Ліцею № 25. Вдвох з Ігорем Ржешніовецьким ми прийшли на другий етап конкурсного відбору: презентацію перспективного плану розвитку Ліцею. Конкурси відкриті, наш статус - представники громадської організації, вільні слухачі. По закінченні виступів всіх чотирьох кандидатів голова конкурсної комісії Вікторія Краснопір попросила нас вийти з зали: мовляв презентації закінчено, далі працюватиме конкурсна комісія. Членам комісії було пояснено, що витік інформації є небажаним, що власне суперечить принципу відкритості. А ми вийшли тоді без заперечень, але замислились: хіба може конкурсна комісія відкритого конкурсу працювати у закритому режимі?

У тому ж конкурсі стало зрозуміло, що всередині комісії зіштовхуються різні інтереси: член комісії, директор департаменту освіти Валентин Арендарчук навіть написав заяву про припинення участі у роботі комісії. У заяві він висловив власну думку щодо необ'єктивності та непрофесійності "деяких" членів комісії. Розподіл інтересів можна бачити за оцінками, виставленими членами комісії за презентації кандидатів.

Розбіжність в оцінках вже у першому конкурсі указала на необхідність введення критеріїв оцінювання презентацій кандидатів. Пропозиції від громадськості надходили, питання неодноразово обговорювали, але критеріїв не введено і до сьогодні. Проти введення критеріїв публічно висловлюються голова постійної комісії із соціяльно-гуманітарних питань Наталія Леонченко та Валентин Арендарчук.

Наступним, у січні 2019, був конкурс на посаду директора Школи № 7. Скандальний. Після презентації кандидаток на посаду директора серед членів комісії відбулося обговорення, що є неприпустимим і було б неможливим у присутності представників громадськості. Результатом стало рішення комісії про “невизнання жодного з кандидатів переможцем” - тобто кандидатці, яка набрала найбільшу кількість балів та за умовами конкурсу мала отримати посаду, відмовили у визнанні її перемоги. Декілька членів комісії оцінили переможницю як “слабку”. Трудовий колектив Школи № 7 звертався до міської ради з проханням відновити справедливість. Громадська організація “Демократичний Альянс Жінок” доповіла на постійних комісіях та сесії про порушення, які відбулись під час конкурсного відбору. Дію норм "Положення про конкурс" від 27.09.2018 було призупинено для доопрацювання.

Через пів року, у червні 2019, пройшов повторний конкурс на посаду директора Школи № 7, за оновленим "Положенням про конкурс" від 23.04.2019. Я була у складі комісії. Головування конкурсною комісією перейшло до Марії Місюрової. За результатами конкурсу знову склалась ситуація, коли відчувалось бажання частини членів комісії визначити переможця на підставі результатів кандидатів: тобто віддати перемогу не тому, хто набрав вищий бал, а тому, хто, на думку комісії, більше готовий до керівної посади. Я підкреслила, що переможцем має стати кандидат, який отримав найвищий бал. Директора школи було обрано з дотриманням законного порядку.

Під час наступних конкурсів протидія громадському контролю проявилась більш явно.

Листопад 2019. Конкурс у Гімназії № 23. Конкурсна комісія має повноваження відбирати переможця конкурсу, але після презентацій кандидатів на посаду керівника Гімназії комісія вирішувала голосуванням питання присутності представниці громадської організації, призупинила роботу на час її присутності, присутність вільних слухачів було визначено як “здійснення тиску на членів комісії”. Валентин Арендарчук віддав розпорядження викликати поліцію, дозволяв собі зневажливі висловлювання на адресу представниці громадськості та щодо її діяльності. У грудні 2019, після презентації кандидата на посаду керівника Школи № 12 Валентин Арендарчук назвав присутність представниці громадськості "забаганкою і провокацією" та перевів членів комісії до іншого приміщення. Голова комісії не реагувала на такі протиправні дії. Міському голові Сергію Сухомлину було направлено скаргу.

Під час конкурсу на посаду директора Гімназії № 23 знову утворилась ситуація, коли результати кандидатів намагались “обговорити” в комісії. І саме присутність громадськості забезпечила дотримання законного порядку визначення переможця. Під час роботи комісії конкурсу на посаду директора Школи № 12 також відбувся неприйнятний інцидент (від 1:07:30): директор департаменту освіти називав свого підлеглого, який був членом комісії, Пашею, сварив його за виставлений ним “низький” бал та обмовився щодо заяви Павла Кваснова на звільнення. Чи могло таке відбутися у присутності громадськості? Ні.

Отже, наразі виявлено такі фактори ризику зниження прозорості конкурсів:

1) протидія громадському контролю шляхом обмеження присутності громадян під час роботи конкурсних комісій;

2) порушення права кандидата на перемогу шляхом введення норми визначення переможця через обговорення на засіданні конкурсної комісії (а не за фактичним чисельним результатом, що отримав кандидат після проходження відбору);

3) відсутність чітких критеріїв оцінювання презентацій кандидатів відповідно до концепції “Нова українська школа”.

Роль громадськості зрозуміла і безперечна: забезпечення прозорості та об'єктивності відбору переможця. У відповіді на скаргу громадської організації "Демократичний Альянс Жінок" щодо питання присутності громадськості під час роботи конкурсних комісій міська рада повідомила про намір внести зміни до "Положення про конкурс" від 23.04.2020, щоб усунути у подальшому можливі конфлікти.


2. ІСТОРІЯ ПРИЙНЯТТЯ "ПОЛОЖЕННЯ про конкурс" в останній редакції гучно говорить про байдужість депутатського корпусу, як органу влади, до питань прозорості та об'єктивності проведення конкурсів.

Ще у березні 2019, після скандального конкурсу в Школі № 7, працювала робоча група з питань внесення змін до "Положення про конкурс" від 27.09.2018. Вже тоді громадськість подала пропозиції щодо усунення норм, які сприють закритості конкурсів та порушенню прав кандидатів на перемогу. У складі робочої групи нас підтримав депутат Іван Фурлет. Нажаль, всі пропозиції громадськості більшістю робочої групи було відхилено.

У липні 2020, у зв'язку зі змінами в законодавстві, департамент освіти підготував проєкт нового "Положення про конкурс". Виявилось, що у новій версії документу всі описані вище ризики підсилено:

1) конкурсній комісії надано право обмежувати присутність вільних слухачів на її засіданнях, тобто обмежувати конституційне право громадян на обробку інформації (підпункти 10.3.1, 10.3.2 Положення);

2) міському голові надано право обмежувати законне право громадян на громадське самоврядування (пп. 10.2);

3) у даній редакції "Положення про конкурс" дозволить міському голові одноосібно формувати склад комісії, навіть у частині представників громадськості (пп. 10.1);

4) як представника громадськості до складу конкурсної комісії на постійній основі введено посадову особу департаменту освіти (пп. 10.1.3);

5) залишається норма визначення переможця з “врахуванням” результатів кандидатів (пп. 13.4.5) та введено норму округлення кінцевих результатів кандидатів (пп. 13.4.5.1), що дозволить збільшити вплив "обговорення" результатів та обирати переможця не за найкращим результатом, а з "врахуванням" його результату.

Спілка “Освіту - в законне русло” (у законний термін 20 робочих днів з дня оприлюднення проєкту) надала до постійної комісії із соціяльно-гуманітарних питань пропозиції змін і доповнень до проєкту "Положення про конкурс". Було відхилено всі надані громадськістю пропозиції. Ймовірно члени комісії Наталія Леонченко, Олександр Величко та Володимир Шуст вважають підвищення прозорості конкурсів недоречним.

Громадськість надала депутатам інформацію під час погоджувальної ради та сесії (від 1:49:40) про те, що було порушено законне право громадського об’єднання на участь у розробленні проєкту “Положення про конкурс”, та про те, що окремі пункти проєкту потребують приведення до норм чинного законодавства.

Депутат Владислав Пучич закликав колег звернути увагу на проблемні моменти наданого для розгляду сесії проєкту та запропонував перенести його затвердження на наступні засідання сесій:

- “за” пропозицію перенести розгляд “Положення про конкурс” проголосували 7 депутатів: Михайло Боровський, Владислав Пучич, Владислав Савіцький, Іван Фурлет, Олег Хмілевський, Олег Черняхович, Валерій Шевчук;

- “за” пропозицію змінити хоча б два пункти, що призводять до найбільш грубих порушень, проголосувало 9 депутатів: Михайло Боровський, Костянтин Єремейчук, Геннадій Забродський, Віталій Кирилюк, Владислав Пучич, Олександр Рибак, Іван Фурлет, Олег Хмілевський, Валерій Шевчук;

- “проти” затвердження “Положення про конкурс” у такому вигляді голосували Владислав Пучич та Іван Фурлет, “не голосували” з присутніх Віталій Кирилюк, Ігор Скоропад, Олег Черняхович, Валерій Шевчук.

Отже, 28 вересня 2020 року Житомирська міська рада затвердила “Положення про конкурс”, яке створює умови для НЕпрозорого перебігу конкурсів.

НА ОСТАНОК

Згідно з розділом X Закону "Про повну загальну середню освіту" станом на 1 липня 2020 року міська рада мала припинити безстрокові трудові договори з директорами шкіл та одночасно укласти з ними трудові договори строком на шість років, а з директорами пенсійного віку - контракти на один рік. Це означає, що вже у 2021 році Житомир очікує хвиля конкурсів на посаду директора школи.

Сподіваємось, що депутатський корпус у новому складі буде більш зацікавлений у розвитку сучасної шкільної освіти, у прозорості фінансових і управлінських процесів в освіті та співпраці з активною громадськістю. Проєкт альтернативного “Положення про конкурс” для вільної громади вже готовий і чекає свого часу.


З повагою і вірою в прозорі конкурси - Наталія Слободянюк,

членкиня правління ГО “Демократичний Альянс Жінок”,

членкиня Ради Спілки “Освіту - в законне русло”