29 March 2024, 00:37 Житомир: °C
Корчевна Діна
кандидат в депутати від "Партії розвику громад"

​Інспектор з паркування чи Патрульний Поліцейський: хто має більше прав на евакуацію авто?

Тимчасове затримання транспортного засобу здійснюється у разі порушення, що передбачене ч.3 ст 122 КУПаП (порушення правил зупинки, стоянки) та ч. 1 ст 152-1 "Порушення правил паркування, в тому числі неоплата вартості послуг з користування майданчиком", а також ч. 2 ст 152- 1 КУпАП.

5f87538dd57a1.jpg

Так інспектор з паркування керуючись ст 265-4 КУпАП може здійснювати тимчасове затримання транспортного засобу шляхом доставки для зберігання на спеціальний майданчик чи стоянку за допомогою евакуатора.

5f87528228469.jpg

При тимчасовому затриманні транспортного засобу скалатається акт огляду та тимчасового затримання тз.

Поняття "суттєвої" перешкоди для Інспектора з паркування за ст 265-4 КУпАП, де транспортний засіб розміщено з порушенням, має чітке визначення:

5f875301cf3e9.jpg

В той час повноваження патрульного поліцейського у сфері безпеки дорожнього руху щодо здійснення процесуального оформлення порушення п. 15 ПДР за відповідальності до ч. 3 ст 122 КУпАП дещо обмежені.

Саме стаття 265-2 КУПАП, якої керується поліцейський для затримання транспортного засобу вказує , що інспектор має право прийняти рішення про евакуацію транспортного засобу у разі здійснення порушення п.15 правил дорожнього руху, якщо розміщення затриманого транспортного засобу СУТТЄВО перешкоджає дорожньому руху.

5f875338a5d6f.jpg

Аби довести поняття «суттєвості», патрульному поліцейському з –поміж інших процесуальних документів необхідно відібрати два пояснення свідків, які б підтвердили саме цю «суттєвість» і небезпеку, що виникає на дорозі за умови неправильного паркування. Якщо патрульний не доведе, що транспортний засіб саме суттєво перешкоджає руху або створює загрозу безпеці руху, такий транспортний засіб не може бути доставлений для зберігання на спеціальний майданчик.

За відсутності «суттєвості» на час розміщення транспорту водій може звернутися до суду, аби оскаржити постанову патрульного.

Так КАС ВСпостановою від 18 червня 2020 року по справа №686/14075/16-а зазначив єдину підставу для патрульної поліції доставлення автомобіля на штрафмайданчик : Доставлення затриманого транспортного засобу для зберігання на спеціальний майданчик дозволяється лише у випадку, якщо транспортний засіб суттєво перешкоджає дорожньому руху.

https://zakononline.com.ua/court-decisions/show/89928372

Отже, за відсутності достатніх підстав, що перешкоджає дорожньому руху, патрульний поліцейський керуючись Частиною 4 статті 265-2 КУпАП може тимчасово затримати транспортний на строк до вирішення справи про адміністративне правопорушення, але не більше трьох днів з моменту такого затримання.

Частина 5 статті 265-2 КУпАП визначає, що після закінчення триденного строку тимчасового затримання транспортного засобу особа має право звернутися за отриманням тимчасово затриманого транспортного засобу. Таке звернення особи є обов'язковим для його виконання незалежно від стадії вирішення справи про адміністративне правопорушення.

Відповідно до частини 6 статті 265-2 КУпАП за подання такого звернення та повернення особі тимчасово затриманого транспортного засобу не може стягуватися плата.