28 March 2024, 19:25 Житомир: °C
Олександра Мельник
Очільниця КП "Центр захисту тварин",ініціативна житомирянка та просто добра дівчина, але не до всіх :)

Місця для вигулу тварин. Забаганка чи необхідність?

5f9128110ed3c.jpg

Якось мене сварив сусід, що вигулюю свою собаку не там, де треба. Я попросила вказати потрібне місце, але відповіді не отримала. Тому що таких спеціалізованих територій у нашому місті немає.

Протягом перших місяців карантину я багато ходила пішки і майже на кожному розі бачила на прогулянці власників песиків. Вони існують, іх немало й сміливо можна визначати окремі спільноти у кожному мікрорайоні міста.

5f912a164bc84.jpg

Довелося не з одним собачником поспілкуватися, аби зробити висновок, що спеціально облаштовані місця таки потрібні. Це може бути як звичайна зона для вигулу, так і тренувально-вигульний майданчик. Відрізняються лише наповненням й вартістю. Проте зміст й функції здебільшого однакові:

  • повноцінна прогулянка домашнього улюбленця та спілкування із такими ж чотирилапими товаришами, що сприяє соціалізації тварини;
  • зменшення конфліктних ситуацій із сусідами, особливо, відвідувачами дитячих майданчиків;
  • можливість дресирування домашніх улюбленців;
  • поліпшення санітарного та екологічного стану територій;
  • підвищення рівня культури й активності самих власників.

Інформаційні таблички та урни для прибирання - обов`язкові атрибути.

5f90a0423a631.jpg

5f90a0c5244f6.jpg

Думаю, подібні локації слід облаштовувати не тільки у скверах й парках, а й за можливості у тих районах, де дійсно є потреба, а також передбачати у нових житлових комплексах, адже це дійсно безпечно й зручно.

У нашому місті це питання поки що в проєкті , проте важливим є не тільки створення самої інфраструктури, але й подальше її утримання. Пару років тому були спроби спонсорства таких об`єктів, але все «померло, не народившись». В першому випадку не погодили із мешканцями й в результаті отримали супротив щодо будівництва. В іншому - навіть зробили майданчик, проте він закритий, оскільки ніхто не взяв на себе відповідальність з його догляду.

5f912688198fe.jpg

Сьогодні це не забаганка, а дійсно потреба. Тому лише завдяки якісній комунікації й співпраці влади, ініціативних груп власників тварин й донорів можливе успішне створення комфортних місць для проведення часу із домашніми улюбленцями.

Вже внесено у проєкт однієї програми окремий пункт щодо облаштування та утримання зон й тренувально-вигульних майданчиків. Сподіваюсь, він буде впроваджений протягом найближчих років.

5f91283ba3346.jpg

А тим часом не забувайте прибирати за своїми тваринами. Будьте відповідальними!