29 March 2024, 14:09 Житомир: °C
Коновал В'ячеслав Іванович
юрист-практик у сфері житлово-комунальних послуг та енергетики

Енергоефективність: перспектива чи недосяжна мрія?

Енергоефективність як один із пріоритетів розвитку економіки та трансформації вітчизняної енергетики був «на устах» всіх урядів, беручи відлік з часів незалежності.


Проте, окрім словесної риторики, змістовне розуміння аспектів енергофективності розпочалося з 2017 року, коли парламентарями було ухвалено редакцію Закону України «Про Фонд з енергоефективності» № 2095 – VIII

Автори проекту вважали, що сучасні виклики з подолання кризи енергоефективності покликані вирішити всеохоплююча термомодернізація шляхом створення у державі такої юридичної особи, як Фонд з енергоефективності.

Усвідомлюючи, що кошти Фонду суттєво обмежені та їх не вистачить на загальносуспільні потреби депутати «перестрахувалися» і дозволили грантове співфінансування та фінансову допомогу іноземних держав. Зрозуміло, що той, хто платить, той і встановлює умови.

Як пише сайт «Комунальний Лоєр», зараз у Фонді з енергоефективності з допомогою міжнародних партнерів впроваджено дві Програми «Перші ластівки» та «Енергодім».

Ці дві кредитні Програми розраховані тільки для ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирних будинків), за умови, коли об’єднання по визначеному алгоритму дій будуть виконувати взяті зобов’язання відповідно до умов Програм.

ОСББ за Законом № 2866 – III є юридичною особою, створеною власниками квартир, в той час, як Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» № 417 – VIII наділив кожного власника приватизованої квартири у багатоквартирному будинку, у якому не створено ОСББ, аналогічними правами, які мають члени ОСББ, проте без зобов’язань реєструватись юридичною особою.

Тому, якщо у Вашому будинку не створено ОСББ, у Програмах Фонду будинок участі брати не зможе.

Як варіант, покращення стану енергоефективності будинку – це індивідуальна допомога громадянам, але і тут не так гладко.

Окрім урядової субсидії та «теплих кредитів» очікувати на інші допоміжні джерела фінансування заходів з енергоефективності не варто.

За положеннями cт. 15 Закону України «Про Фонд енергоефективності» Фонд може надати часткове відшкодування фізичним особам частини кредиту, процентної ставки чи її частини, що використовуються з метою реалізації проектів з енергоефективності.

Однак, на сьогодні немає у Фонду цільової Програми для кредитування фізичних осіб.

Поки що енергоефективність є далекою перспективою.

Про це і не тільки читайте у статті «Дешева комуналка за Ваші гроші».