19 April 2024, 00:57 Житомир: °C
Юля Чепюк
блогерка

Чому важливо стерилізувати свого кота чи собаку

Стерилізація домашніх улюбленців = зменшення кількості безпритульних тварин на вулиці. Адже безхатьки – це або колишні власницькі тварини, або їхнє потомство.

Хто з вас може з упевненістю сказати, що «хороші руки», в які ви втулили малюка вашої кішки/собаки, дійсно хороші?

А якщо вони викинули його на смітник, бо не вистачило терпіння привчити до лотка?

Проблема в тому, що навіть освічені люди повною мірою не розуміють важливість стерилізації та не усвідомлюють, до яких наслідків для здоров’я тварини це може призвести.

Вам «шкода» стерилізувати, бо тварина не відчує «радості» коітусу? Серйозно?

Якщо їх стерилізували/кастрували вчасно, вони про це й не думають. А якщо ні, то думають постійно. А раз в житті привести кота чи кобеля — це просто подражнити. Це не знущання?

Стерилізація кішки коштує 450 гривень, собаки – в середньому 600 гривень. Раз на 10-12 років (стільки десь живе тварина) можна вже собі дозволити. Операція триває від 20 хвилин до 45 хвилин.

Стерилізовані тварини майже ніколи не мітять території, рідше беруть учать у бійках, більш слухняні. У них зменшується дратливість і напади агресії як до людей, так і до інших тварин, що сприяє безпечному та гармонійному співіснуванню.

У серпні 2019 року під контролем міжнародної онлайн платформи ідентифікації тварин Animal-id.info Житомирі провели другий офіційний підрахунок безпритульних собак.

За його результатами в порівнянні з 2017 роком завдяки програмі КП "Центр захисту тварин" ЖМР

їхня чисельність скоротилась орієнтовно на 20%.

У той же час відсоток потенційно власницьких не стерилізованих собак, які знаходяться на самовільному вигулі, та сприяють росту популяції вуличних тварин, зріс з 4,3 до 6,0%.

Саме тому, варто робити акцент на усуненні причини появи тварин на вулиці — безконтрольному розведенню власницьких.

У більш широкому контексті йдеться про ухвалення на всеукраїнському рівні законопроєкту щодо обов’язкової реєстрації домашніх тварин та контролю за їх розведенням.

Але поки маємо, що маємо.

Не хочу йти по місту і зустрітися очима з точною мінікопією мого улюбленця, яка бродить під сміттєбаком у пошуку недоїдків. А ви хочете?

ГО "Кіт Пес Єнот Корова"