29 March 2024, 14:08 Житомир: °C
Сніжана Савченко
Інструктор йоги. Закохана у життя)

Як працює йога?

Тема сьогоднішнього блогу та за сумісництвом назва однієї дуже крутої книги Майкла Роуча у стилі роману «Шантарам». Впевнена, багатьом ця книга відома)

Однак, не буду спойлерити, скажу тільки, що після прочитання цієї книги ваше ставлення до йоги ніколи не буде таким, як було до цього. Можливо, саме тому зараз популярність занять йогою така висока… То як же йога впливає на наше життя і чому зараз всі успішні люди так чи інакше практикують йогу?

Корінь слова йога (юдж) означає пов'язувати, з'єднувати. Практика йоги допомагає єднанню свідомого і підсвідомого, гармонізації душі і тіла, людини зі світом, в якому вона живе.

Але мені найбільше до душі інше визначення: поєднання наших почуттів, думок та дій, їх гармонія та узгодженість.

Перше, що ми помічаємо починаючи займатися йогою, це поліпшення фізичного стану. Йога відновлює рух енергії в центральному каналі тіла людини (а саме в хребті, звідки зазвичай беруть початок усі проблеми зі здоров’ям). Відтак, поліпшується провідність нервових імпульсів в спинному мозку. Енергія тече стрімкіше, імпульси передаються швидше.

Як це працює? Виконуючи асани (вправи), ми вчимося керувати потрібними м'язами в певний момент при потрібному русі. Одночасно контролювати кілька елементів в тілі. Для цього мозку необхідно вибудовувати нові нейронні зв'язки. У мозку, хоч це і ззовні малопомітно, відбувається інтенсивна робота.

При заняттях йогою підвищується концентрація, толерантність, прийняття, проводиться робота над своїм духовним началом, адже нетерпимість, наприклад, це один з видів гордині.

Це вже про духовний розвиток. Змінюється ставлення абсолютно до всього. До свого тіла, до своїх думок, почуттів, до світу навколо.

Про йогу складно розповісти, пояснити, показати. Потрібно спробувати, відчути і зробити свої висновки. Однозначно ступивши на цей шлях, життя змінюється кардинально, раз і назавжди.

З більш високим рівнем усвідомленості приходить відповідальність, а відтак і персональна свобода. Пропускаючи у своєму житті все через фільтр усвідомленості, підключається відповідальність. Приходить розуміння, що все наше життя це результат власних дій.

Тут же з'являється і свобода: якщо тільки від нас залежить наше життя, то що це, якщо не свобода?