25 April 2024, 20:21 Житомир: °C
Анатолій Вдовиченко
Експерт з природоохоронних технологій і геотехнологій Академії технологічних наук України, голова правління Спілки буровиків України, головний редактор Всеукраїнського науково-практичного журналу «БУРІННЯ», автор 120 опублікованих наукових праць.

​ПРО ЧЕРГОВУ КОМЕДІЮ ТА ФАРС УРЯДУ ДЛЯ ПРИКРИТТЯ СВОЄЇ ЗЛОЧИННОЇ БЕЗДІЯЛЬНОСТІ У ФОРМУВАННІ ТА РЕАЛІЗАЦІЇ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ В ЕНЕРГЕТИЧНІЙ СФЕРІ.


18 листопада 2020 року постановою № 1128 Кабінет Міністрів України утворив міжвідомчу робочу групу для з'ясування причин падіння обсягів вітчизняного видобутку природного газу, передбачених Концепцією розвитку газовидобувної галузі України, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 року № 1079-р.

https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-utvorennya-mizhvidomchoyi-robochoyi-grupi-z-provedennya-analizu-vikonannya-koncepciyi-rozvitku-gazovidobuvnoyi-galuzi-ukrayini-i181120-1128

https://www.facebook.com/riabtsevgl/posts/36820067...

Робоча група представлена в основному топ-чиновниками КМУ та Нафтогазу, в її складі жодного професіонала галузі, що викликає сумніви належного об’єктивного розгляду проблеми, а висновки мабуть будуть направлені більше для прикриття злочинної бездіяльності уряду та керівництва Нафтогазу.

Про справжні причини невиконання програми 20/20 оприлюднені в газеті «Дзеркало тижня. Україна» за посиланням:

https://zn.ua/ukr/author/anatoliy-vdovichenko

Деякі висновки та пропозиції із вказаної статті:

Керівництво Спілки буровиків України після презентації програми 20/20 відверто висловило безпосередньо голові правління АТ "Укргазвидобування" Олегу Прохоренку своє негативне ставлення до обраних напрямів реалізації цієї програми як до науково необґрунтованих, марнотратних і навіть шкідливих.

Також було привернуто увагу до недоцільності вкладання надмірних коштів у закупівлю дорогого імпортного бурового обладнання.

Фахівці Спілки запропонували надати перевагу найкращим вітчизняним досягненням світового рівня у техніці і технологіях розвідки та своєння нафтогазових родовищ.

Незважаючи на те, що подібні застереження та пропозиції неодноразово висловлювалися різними фахівцями впродовж останніх років на наукових конференціях та у безпосередніх письмових зверненнях, Олег Прохоренко та вся його самовпевнена і брава команда до них не дослухалися.

В Україні є достатні природні, наукові, кадрові та фінансові ресурси для суттєвого збільшення темпів видобутку газу, і в найближчій перспективі цілком реально повністю забезпечити енергетичну незалежність країни.

Головною причиною гальмування процесу нормального розвитку газовидобутку є відсутність консолідованої політичної волі влади, яка повністю усунулася від контролю над формуванням і реалізацією життєво важливих стратегічних державних програм.

Одним із проявів безвідповідальності уряду є створення наглядових рад державних компаній, яким не встановлюються чіткі завдання і не контролюється їх виконання.

Внаслідок цього наглядові ради діють не в інтересах держави і не несуть за це жодної відповідальності. А Андрію Коболєву, який мав би першим понести найсуворішу відповідальність за провал програми 20/20, наглядова рада подовжує контракт ще на чотири роки.

У новій стратегії зовсім не передбачено збільшення фінансування на розвиток геологічної галузі, без нормального функціонування якої неможливо забезпечити необхідні темпи зростання видобутку. Проте уряд фінансує її в 20 разів менше від мінімальної потреби. Припустити, що це некомпетентність, не виходить, тож напрошується інше пояснення - цілеспрямовані дії з метою розвалу економіки країни в угоду нашим конкурентам.

Настав час президентові як голові РНБО поставити завдання та розібратися, чому прийняті і зафіксовані його указами рішення РНБО щодо нарощування видобутку газу систематично не виконуються ні урядом, ні НАК "Нафтогаз України".

Можливо такі висновки та пропозиції, які були широко оприлюднені у центральних ЗМІ, стали підставою створення міжвідомчої групи, проте головною метою цього угрупування є не вжиття заходів вирішення проблеми, а більше фарс з прикриття злочинної бездіяльності урядових топ-чиновників.

https://zn.ua/ukr/author/anatoliy-vdovichenko