23 April 2024, 15:31 Житомир: °C
Сніжана Савченко
Інструктор йоги. Закохана у життя)

Щасливим бути просто?

- Сонця хочете?

- Так!

- А моря?

- Звідки ви знаєте мої ерогенні зони? (Ринат Валіуллін)

Нестача моря і сонця – вагомий привід впасти в депресію. Є різні депресивні стани, і сьогодні ми поговоримо про найбільш, на мій погляд, поширений. Той, коли немає сил і бажання. Той, коли Вас захоплює почуття безпорадності і безнадійності. Ви відчуваєте, що нічого не покращиться і нічого не можете (і навіть не хочете) зробити, щоб поліпшити свій стан.

Ви часто відчуваєте: злість, нервовість, занепокоєння, відчуття втоми і виснаження сил, головні болі, дискомфорт в черевній порожнині. Апатія та депресивний стан впливають на всі сфери життя, погіршення йде на всіх рівнях. Пастка такого стану полягає в тому, що для поліпшення самопочуття потрібні дії, але діяти в таких обставинах складно ... бо нічого не хочеться.

Що робити? Витягати себе з цього стану буквально за волосся. Одягати теплу куртку і йти гуляти ... пів години, годину, дві ... крокуємо доти, допоки не втомимося. До спітніння.

Будь-яке фізичне навантаження дасть позитивний результат. Прибирання будинку, прибирання снігу, біг, спорт, активні ігри з дітьми ... мають 99,9% терапевтичний ефект.

Перший крок зробили, ще краще 10000 кроків щодня. Далі, чітко визначте фактори, що викликають депресію та апатію. Поставтеся до них, як до поставленого завдання і вирішуйте.

Далі з'ясовуємо, що приносить вам щастя. Буквально перераховуємо по пунктам, що потрібно вам для щастя. Пам'ятайте, що щастя це не через двадцять років. Щастя це тут і зараз. Воно складається з безлічі щасливих моментів. Обов'язково проаналізуйте в які моменти ви відчуваєте піднесення, натхнення, радість.

І зовсім не обов'язково говорити про якісь глобальні явища (вийти заміж, народити дитину, обзавестися лабрадором, стати кінозіркою). Це можуть бути якісь дріб'язкові ситуації: посмішка продавчині, смачний чай, вуличний кіт...

Вчимося кайфувати в моменті. Вчимо мозок працювати на нас. Виробляти ендорфіни. Спочатку ми працюємо на тіло і мозок (створюючи корисні звички), потім ці хлопці працюють на нас. Згодом тіло саме почне просити порухатися в такт музиці або помедитувати або зробити розтяжку. Не одна дія не проходить повз непоміченою, так само, як і не-дія.

Корисні щасливі звички – найкраща інвестиція в майбутнє. Є спокуса подивитися серіал перед сном ... подумайте двічі. Це викид ендорфінів, але в поганій перспективі, якщо вранці рано вставати і тіло не відпочине. Серіал або гарне самопочуття завтра? Момент вибору є завжди.

Особисто я завжди «за» корисні звички, які роблять нас щасливими і в моменті, і в перспективі. Хороша їжа, секс, творчість, спорт і ряд інших речей можуть викликати аналогічні реакції з центру винагороди вашого мозку ... ну і звичайно ж ... любов. Тут людина стає особливо чутливою і схильною до ейфорії.

Є безліч способів позбутися депресії, і всі легальні! Є тільки одна річ, яка заважає нам бути щасливими, і це наша лінь. От про неї поговоримо наступного разу, а тепер – знайдіть свої щасливі моменти!

Намасте!