23 April 2024, 10:36 Житомир: °C
Ліскі Вадим Іванович
Голова Правління Житомирського бізнес клубу, співвласник ТОВ "Житомирський картонний комбінат", засновник Житомирського інвестиційного центру. Поза бізнесом підтримую волонтерський рух, громадянські та екологічні ініціативи

З людьми непросто говорити про бюджет, але потрібно

Наступного року Житомир заплатить 130 млн.грн. т.зв. реверсної дотації. Простіше кажучи, це гроші, які ми відрахуємо до Державного бюджету для допомоги іншим менш спроможним ОТГ.

З одного боку сам цей факт є свідченням більш-менш ефективної системи бюджетування в місті. З іншого, треба розуміти, що діалог влади і бізнесу має бути спрямований на збільшення доходної частини бюджету. Зокрема і за рахунок створення умов для місцевої реєстрації працівників наших підприємств.

Протягом декількох місяців намагаюся інтегруватися у процес вивчення особливостей бюджетування ОТГ. Тема дуже непроста, але надзвичайно цікава. Окрема розмова – перенесення елементів стратегічного розвитку та бізнес-бюджетування з комерційної сфери у сферу державного управління.

На черговому засіданні Бізнес клубу спробували детально зупинитися на деяких бюджетних пріоритетах Житомира і зокрема на програмах розвитку, глобальних інвестиційних проектах. Вийшов дуже цікавий і конструктивний діалог. А головне чесний.

Що хочу відзначити окремо.

Перше, наші чиновники навчилися мислити стратегічно. Це - однозначний позитив. Пам’ятаю, що під час останньої стратегічної сесії, яку ми проводили разом із Інститутом майбутнього та Бізнес-клубом у листопаді, ця проблема була відзначена ключовою. Цього разу, приємно відзначити, що в місті робиться ставка на проекти розвитку, залучення інвестицій у глобальні інфраструктурні зміни.

Друге, влада розуміє, що діалог із бізнесом має вестися не тільки довкола формування дохідної частини бюджету, але і видаткової. І тут великий обсяг для спільної роботи. Наприклад однозначно потрібно детально вивчити проблему дотацій для комунальних підприємств.

Третє, викликає повагу обережність, з якою міська влада ставиться до прогнозних темпів зростання надходжень. Бізнес погано реагує на невиправданий оптимізм та популізм політиків.

Четверте, однозначно діалог щодо бюджету потрібно вести на різних суспільних рівнях. Саме тому я позитивно оцінюю і громадські слухання, які відбулися нещодавно, і нашу зустріч у рамках бізнес-клубу. Впевнений, у людей буде чимало запитань щодо бюджетних пріоритетів. І треба розуміти, що недостатня поінформованість буде спричиняти зростання протестних настроїв. З людьми потрібно розмовляти. Звісно – простіше вести діалог з експертам та підприємцями. Але децентралізація – це не тільки розподіл бюджетних повноважень, але і зміна вектору комунікації влади із суспільством.

П’яте, які б не були складні часи, наскільки не була б глибокою економічна та корона криза, не можна відходити від стратегії розвитку міста. Кожного року інфраструктура має покращуватися, мають закуповуватися нові одиниці громадського транспорту, життя простих людей має ставати комфортнішим.