19 April 2024, 11:53 Житомир: °C
Олена Розенблат
Керівник Фонду Родини Розенблат

Знайомство з комунальними підприємствами міста. Частина 1.

Знайомство з комунальними підприємствами міста. Частина 1.
21 січня взяла участь в спільному засіданні 2 постійних комісій Житомирської міської ради:

• з питань бюджету, економічного розвитку, комунальної власності, підприємництва, торгівлі та залучення інвестицій та

соціально-гуманітарних питань.

Питання, які виносилося на розгляд комісії, стосувалися роботи чотирьох комунальних підприємств. Функціонування цих підприємств одночасно має соціальну складову, але також потребує значного фінансування і виділення коштів з бюджету Житомира.

КП «Об’єднана дирекція кінотеатрів міста»; КЗ «Палац культури»; КП «Центр захисту тварин»; КЗ "Централізована бібліотечна система".

Метою роботи комунальних підприємств є створення найкомфортніших умов життя в нашому місті, обслуговування інфраструктури і потреб містян. Хочеться, щоб гроші, які витрачаються на функціонування цих підприємств, використовувалися ефективно, а не просто проїдалися. Звісно, пандемія внесла корективи в життя і роботу багатьох служб і організацій. Але це нові виклики для керівників. Необхідно шукати нові можливості, використовувати нові підходи.

Необхідна додаткова фінансова підтримка КП «Об’єднана дирекція кінотеатрів міста» на понад 1 млн грн. Зрозуміло, що у зв’язку з пандемією і неможливістю повноцінної роботи (як наслідок — відсутність надходжень від показу фільмів), ця сума може збільшитись. З іншого боку - ціна на квитки для дітей є значно меншою ніж у комерційних кінотеатрах. Тобто тут є й соціальна складова. Також обговорювалась тема використання прекрасної локації в серці нашого міста і створення громадського простору навколо кінотеатру ім. І.Франка та можливість показу фільмів на відкритому повітрі.

Надзвичайно позитивно вражена фаховістю, ставленням до своєї справи, креативністю, нестандартними підходами з використанням сучасних методик в роботі із мережею міських бібліотек «ЛіТтера». Керівнику Ларисі Петрівні Харчук вдається не тільки тримати на плаву бібліотечну справу в нашому місті, але й повернути дітей до читання, пробудити в них інтерес до книги, поповнювати книжковий фонд сучасною літературою, яка має попит у читачів. Ми, депутати, затамувавши подих слухали її доповідь. Було багато запитань, на які керівник давала чіткі й аргументовані відповіді. З цифрами. Прикладами. Тому, не вагаючись, депутати підтримали виділення 500 тис. грн на поповнення книжкового фонду.

Багато запитань залишилося без відповіді після доповіді керівника КЗ «Палац культури». На жаль, керівник не змогла пояснити й дати чіткі відповіді на запитання депутатів. Утримання цього КЗ (77 ‼️ штатних одиниць) обходиться у 8 млн грн з бюджету нашого міста. У віданні цього КЗ є також оркестр, який насправді відомий за межами нашого міста і навіть України, але ми, містяни, про це майже нічого не знаємо. Склад оркестру - 26 людей. За весь 2020 рік було ВСЬОГО 6 ‼️виступів цього колективу. Чому ми не бачимо і не чуємо цей оркестр як мінімум в парку на вихідних? І мова не про останній 2020 рік. Утримання оркестру обходитися нашому бюджету близько 2 млн грн в рік (це лише зарплата). Поки утримаюсь від висновків. Необхідно більш детально вивчити ситуацію. Для цього планую зустрітися з колективом.

Можливо питання не в оркестрі, а в пасивній позиції керівництва?

Керівництву КП «Центр захисту тварин» необхідно більше приділити уваги економічним показникам. Є певні проблеми на підприємстві, які не дозволяють його розвивати й надавати необхідні послуги, які сьогодні мають попит і допомогли б підприємству перейти на самоокупність. На жаль, ці проблеми існують давно: неякісний ремонт будівлі, і, як наслідок, невідповідність сучасним умовам роботи персоналу. Від цього залежить якість утримання та перебування тварин. В той же час, особисто мене вразив слайд, з якого стало зрозуміло, якби не робота цього КП і відсутність чіпування й стерилізації безпритульних собак, на вулицях міста могло б бути за 4 роки 25 тисяч собак. Уявіть!

На кожне з цих підприємств заплановані виїзні засідання, для детальнішого вивчення і розуміння ситуації.

В цілому, комунальні підприємства й установи нашого міста, — це сотні мільйонів гривень на утримання.

Це гроші з наших податків. Тому вважаю, що кожне КП повинно бути ефективним — працювати на користь громади, і ні в якому разі не «проїдати» фінансування.

Зробила декілька запитів для детальнішого вивчення ситуації й можливості аналізу також по іншим комунальним підприємствам нашого міста. Тоді зможу зробити об'єктивні висновки.

#депутатська_діяльність_О_Розенблат❤️