19 April 2024, 10:34 Житомир: °C
Руслан Годований
підприємець, громадській діяч

Міфологія про ФОПів.

Усі мають платити податки - від маленьких до великих суб’єктів господарювання. Але в нашій країні чомусь маленькі платять великі податки, а великі підприємства маленькі.

У цій статті хочу розвіяти міфи, які останнім часом розповсюджують щодо ФОПів.

Міф №1. ФОПи практично не платять податки

Це неправда. Наприклад, у бюджеті міста Житомир 30% від усіх надходжень - це кошти, сплачені ФОПами, або їхніми найманими працівниками. Але ще цікавіше, що найбільшим платником податків є не фірми на загальній системі оподаткування. Найбільше коштів надходить від податку з доходу громадян, які переважно працюють в бюджетній сфері.

Міф №2. Касові апарати дозволяють контролювати незаконний продаж контрабандних товарів

Це неправда, оскільки касовий апарат ніяк не ідентифікує, який товар продає магазин, оскільки митні накладні знаходяться в базі митниці, а не податкової. Ці бази не з’єднанні між собою і не обмінюються даними, і в найближчій перспективі не будуть з’єднані, бо це не вигідно «ділкам при митниці».

Міф №3. Введення касових апаратів збільшить надходження до бюджету

Неправда, адже касовий апарат сам по собі є засобом внутрішнього контролю обігу товарів та коштів, тому якщо підприємець не перевищить ліміт обігу коштів, сума податків для нього не збільшиться. Але складність роботи на касовому апараті та додаткові витрати на бухгалтера та обслуговування самого касового апарату можуть призвести до закриття сотень тисяч робочих місць і тоді надходження до бюджету точно зменшаться. Втім, це мало хвилює депутатів Верховної Ради, які агітують за касові апарати, позаяк вони вже порахували власний прибуток від продажу та обслуговування цих апаратів, якій обрахується в мільярдах гривень як прибуток їхніх приватних компаній.

У руху SAVEФОП була зустріч з народними депутатами, що представляють Житомирську область, і окрім розвінчування міфів, ми їм поставили низку питань щодо того, чому влада допомагає корпораціям та душить малий бізнес. Тому ми запитали:

  • Чому чинна Верховна Рада малому бізнесу піднімає податки, а великим компаніям у 2020 році проголосувала за продовження ще на два роки користуватись офшорними зонами? Ці зони із задоволенням використовують фірми, що торгують енергоресурсами, а потім ми питаємо, чому платимо такі ціни на комуналку і де податки в країні.
  • Чому ПДВ ми повертаємо з бюджету більше, ніж збираємо в середині країни. До речі, це ми з Вами кожен раз платимо ПДВ, коли щось купуємо. ПДВ переважно відшкодовують великим кампаніям, які не рідко користуються пільговими офшорами.
  • Чому контрабанда не є кримінальним злочином в більшості випадків? Верховна Рада декриміналізувала контрабанду!

І ще багато «чому»? Але складається враження, що владі не потрібні заможні, вільні та розумні люди. Навіть якщо вони є, влада робить все, щоб їх не було, або вони виїхали з країни. Напевно через це і заборонили окремі твори геніального письменника Михайла Булгакова, щоб герої з твору «Собаче серце» не нагадували людям окремих діячів влади, які так схожі на Шарікова та Швондера.

60192b484f160.jpg