2 May 2024, 00:53 Житомир: °C
Олександр Шевчук
Лідер Громадського об’єднання «Живи Житомиром»

Житомир - місто пеньків?! Чи чергова розчистка території під “круті” проєкти

Кронація дерев - звичне для житомирян явище. Проте замість того, щоб підтримувати дерево у здоровому стані й обрізати лише сухе та пошкоджене гілля, житомирські комунальники вирішили “не гратися й різати по живому”. Черговий акт вандалізму, про який сьогодні “гудуть” всі соціальні мережі, стався у Житомирі на вулиці Добровольчих батальйонів, 11-3. Я не просто здивований від такої “краси”... Це жах!

Вже не вперше у нашому місті знищують здорові зелені насадження, проте коли справа йде про звернення людей щодо аварійних дерев поблизу їхніх будинків чи громадських місць - всі мовчать! Житомирянам доводиться лише чекати, коли впаде тополя, яка бачила ще Сталіна, й привалить на чийсь будинок, квартиру чи голову. Схоже, що у Житомирі винайшли новий метод кронації, бо інакше як пояснити, що замість ряду дерев житомирянам доведеться милуватися з вікна голими стовбурами без жодної гілки, або пеньками, які це все створили. А що далі - заасфальтуємо ціле місто і будемо робити “ямковий ремонт”. А дихати чим - вихлопними газами й пилом?!

За добу кожен з нас вдихає приблизно 12–15 м3 кисню, а виділяє приблизно 580 л вуглекислого газу. А тепер давайте порахуємо: вся рослинність земної кулі протягом року поглинає з атмосфери близько 550 млрд тонн вуглекислого газу і повертає їй близько 400 млрд тонн кисню. На планеті Земля налічується близько 7,8 млрд людей.

А тепер, світове господарство щорічно викидає в атмосферу понад 15 млрд тонн вуглекислого газу, 200 млн тонн оксиду вуглецю, понад 500 млн тонн вуглеводнів, 120 млн тонн золи. Загальний обсяг викидів забруднювальних речовин в атмосферу перевищує 19 млрд тонн…

Виходить, що ми самі проклакладаємо собі стежку на той світ… Бо, якщо зникнуть всі дерева, а людстство дуже старається у цьому плані, то й ми не житимемо.

Хто винен у такому старанному кронуванні та чи є акти на такі роботи у КП “Зеленбуд” Житомирської міської ради - з’ясовую.