24 April 2024, 19:27 Житомир: °C
Людмила Зубко
Депутатка Житомирської міськради, голова комісії з соціально-гуманітарних питань

#КолоЛесі: як Житомир заявив про себе на 150-річчя Лесі Українки

Житомирщина – унікальна та автентична, глибока й поки що нерозкрита, і я хочу змінити це. Бренд Лесі Українки — це бренд Житомирщини, прояв ідентичності нашого регіону. І дуже крутий бренд! Лесю Українку знаютьв Європі, знають у світі. Мені завжди хотілось, щоб разом з світовою пізнаваністю бренду Лесі Українки в світі, звучав й наш Житомир. 150-річний ювілей від дня народження Лесі Українки дав мені і моїй команді привід зреалізувати цей задум.

Ми ретельно готувалися до святкування і спільно з громадським об'єднанням “Житомир, зроби голосніше!” доєднали Житомир до всеукраїнського проєкту “Коло Лесі”, в рамках якого організували низку івентів для громади Житомира. Мипереслідували дві цілі. По-перше, вчергове голосно заявити про Житомир на всю Україну, залучивши нашу громаду до масштабного проєкту #КолоЛесі. По-друге, дати самими житомирянам різні можливості до усвідомлення й самостійного переосмислення постаті Лесі Українки.

Сьогодні ми намагаємося переосмислити творчість нашої землячки, нам не дає спокою, які б погляди вона транслювала сьогодні, що писала б про війну й Україну жінка, ідеї якої випереджають час. «Перша українська феміністка», «мавка української поезії», «femme modern», «Блакитна троянда», «велика мрійниця», «Wonder Woman із дитячих книг», «Лілея», «Вoule vagabonde», «Віла», «Саламандра», «Зея», «Косач-Квітка» — це все її “імена”, це все про неї.

За тиждень я отримала колосальний заряд енергії і хочу розділити його з вами. Це своєрідний дайджест подій, до яких я мала нагоду долучити нашу громаду:

23 лютого: Оксана Забужко відгукнулась на запрошення відвідати Житомир

Відзначення 150-річчя від Дня народження нашої краянки ми розпочали у Житомирському музично-драматичному театрі. Стартували дуже потужно! Неперевершена українська поетеса, письменниця, громадська діячка Оксана Забужко та талановита акторка Лідія Данильчук творчої майстерні «Театр у кошику» стали першими гостями громади Житомира.

Оксана Забужко спілкувалась з житомирянами у форматі лекції-зустрічі та презентувала книгу "Апокриф. Чотири розмови про Лесю Українку".

Після розмови з письменницею на сцені театру відбулася прем’єра моновистави за мотивами однойменного оповідання Лесі України "Розмова" у виконанні Лідії Данильчук.

Дякую житомирянам, які прийшли на захід! Я сама не очікувала, що вдасться зібрати стількох людей — нас було більше трьох сотень! Як сказала пані Оксана, в театрі «було дуже тепло і по-родинному». Впевнена, що це не остання наша зустріч!

Короткий тизер про подію.

24 лютого: романси та реп

Романси на вірші Лесі Українки та молодіжний реп про її життя від школярів. Так ми в Домі української культури відкривали виставку ілюстрацій Олександра Грехова “10 обличь Лесі”.

У своїх постерах Сергій Грехов, продовжуючи свої експерименти з грою з образами українських письменників, пофантазував, як би письменниця могла виглядати на полотнах відомих художників минулого: Ван Гога, Мондріана, Кандинського, Боттічеллі, Делоне, Малевича та інших. Це дуже по-європейські! Мені здається, такі роботи можуть бути цікавими дітям і молоді. Важливо у будь-якому віці сприймати Лесю, як свою. Точно ні в кого не має приватизованого права зображати Лесю Українку такою, як її показували радянські підручники. Леся різна і багатогранна. Постерні роботи Сергія Грехова - як раз спроба показати цю багатогранність. Тому я дуже дякую Олександру за цей проєкт.

Експозиція в Домі української культури триватиме до 24 березня. Приходьте!

Короткий тизер про подію

25 лютого: флешмоб #читаємоЛесюУкраїнку

У сам день народження Лесі запустили флешмоб #читаємоЛесюУкраїнку. Це було круто: Леся Українка і Житомир разом з нею голосно звучали на всю Україну.

Цей флешмоб триває, і зараз, я пропоную кожному з вас обрати улюблений уривок, зачитати його і викласти відео у соцмережах з хештегом: #читаємоЛесюУкраїнку.

26 лютого: 14-ти томник творів Лесі Українки буде в Житомирі

Український дім в Києві перетворився на феєрію переосмислення феномену Лесі Українки! Це дуже круто! Масштабний Мистецький проєкт «Леся Українка: 150 імен» стартував 26 лютого.

Тут вперше представили повне зібрання творів письменниці у 14-ти томах! Принципова відмінність видання — це максимальна увага до рукописів Лесі Українки, зокрема до чернеток, які відкривають завісу над таємницями творчого процесу. Всі тексти подано з урахуванням авторського правопису. Більш детально я про це писала тут.

Наразі, я дуже хочу і працюю над тим, щоб зібрання потрапило вбібліотеки Житомира.

Своєрідним “тизером” для тих, хто хоче відвідати Мистецький проєкт «Леся Українка: 150 імен» в Українському домі, можуть стати це коротке відео. Куратор проєкту Павло Гудімов коротко розповідає про те, що ви побачите у виставкових залах “Особисте”, “Образ” і “Акценти”. Я закликаю вас відвідати Український дім! Експозиція триватиме до 8 березня.

27 лютого: 50 освітян Житомира в Колі Лесі Українки

Коли я потрапила на цю виставку, була вражена масштабністю. Я розуміла — ще не скоро зможемо організувати щось подібне у Житомирі. Тому вирішила: маю зробити все, аби житомиряни змогли тут побувати!

У минулу суботу в межах проєкту #КолоЛесі 50 освітян і працівників культури міста відвідали Український дім. Вони мали нагоду відчути себе у всеукраїнському контексті святкувань ювілею нашої краянки, проаналізувати її життя і творчість через глибше знайомство з середовищем, яке сформувало Лесю, доторкнутися до інтимного, відчути душу цієї Великої жінки через її особисті речі, порівняти, якою бачили Ларису Косач її сучасники і митці сьогодення…

Короткий тизер про візит

Леся така багатогранна, така різна. Кожен зможе знайти у її творчості, ідеях чи образі щось близьке для себе. Щиро сподіваюся, що ці заходи надихнуть багатьох культурних діячів (та й пересічних українців) на втілення нових проєктів, присвячених цій Великій жінці.

Рік Лесі в Україні тільки розпочинається — попереду ще багато цікавого!

Щомісяця ми запрошуватимемо до Житомира відомих людей, культурних діячів, митців, літераторів, які нині трансформують Україну. Слідкуйте за анонсами на сторінках у соціальних мережах:

Людмила Зубко

Людмила Зубко - офіційна

Житомир, зроби голосніше!