29 March 2024, 10:52 Житомир: °C
Олександра Мельник
Очільниця КП "Центр захисту тварин",ініціативна житомирянка та просто добра дівчина, але не до всіх :)

Чому кусають собаки?

Одним з показників ефективності програми зі стерилізації вуличних тварин є динаміка зменшення їх покусів. Щорічно ми отримуємо дані з медичних закладів Житомирської ОТГ та проводимо аналіз.

У 2020 році, порівняно із 2017-м кількість покусів безхатніми собаками зменшилася на 24 %, а домашніми на 42%.

604f793e102e0.jpg

Варто зазначити, що кількість неприємних випадків як із домашніми так і безпритульними на +- на одному рівні протягом 4-х років. Наприклад, минулого року до лікарень звернулися з приводу покусів власницькими собаками 238, а безхатніми 256 осіб. Цікава статистика по обласній дитячій лікарні. За 4 роки всього 928 звернень.

З них 630 домашні тварини та 298 безпритульні покусали дітей..

Впевнена, тут основна причина не тільки у безвідповідальності господарів, але й наявному низькому рівні культури поводженні із тваринами в принципі, особливо в їх вихованні. Тому варто розпочинати з себе. Це людська виключно відповідальність - як за свою тварину, так і за безпеку оточуючих!

604f78aeeec93.jpg


А от щодо безпритульних є кілька причин:

  1. Охорона своєї території, особливо там, де постійно годують. Тому варто облаштовувати подібні місця якомога далі від під`їздів, дитячих майданчиків, смітників, прохідних зон.
  2. Наявність у міському просторі самок у період еструсу (тічки), що викликає більш ніж активну та нерідко агресивну поведінку оточуючих самців. В цьому випадку необхідно звернутися до відповідних служб щодо стерилізації.
  3. Оборона тварини на потенційну загрозу її життю чи жорстокого поводження. Тут без коментарів.

Ну і кілька життєвих порад як себе вести із собаками:

  • Не заходьте на ті території, що охороняються собаками, без супроводу осіб, здатних контролювати її. Уникайте скупчення зграй, обходьте їх іншим шляхом. Не потрібно повертатися спиною, відвертати різко голову, дивитися пильно на тварину.
  • Якщо ви зустрінете собаку разом з її господарем, то необхідно обов`язково запитати дозволу, перш ніж її гладити. Не робіть швидких метушливих рухів й не підходьте до собаки ззаду.
  • Найчастіше незнайомі собаки підходять для того, щоб обнюхати і піти далі у своїх справах. Тому ви повинні залишатися спокійним, уникати прямого погляду в очі та ні в якому разі не бігти, оскільки, це інстинктивна реакція на небезпеку.
  • Ніколи не дражніть собаку, не чіпайте її миски, їжу, іграшки, місце відпочинку. Якщо собака йде із господарем, але без намордника й повідка, не робіть різких жестів в сторону власника, адже це може спровокувати захисну реакцію.
  • Інколи собака проявляє ігрову поведінку, яку непідготовленій людині складно відрізнити від агресивної. Якщо Ви не впевнені в намірах собаки, зберігайте спокій, не розмовляйте з нею та не провокуйте активними рухами.

Найважливіша порада!

Не існує агресивних собак, такими їх роблять люди. Ніколи не ображайте, не лупцюйте й не кидайте палицею у собаку! Виховуйте в собі та своїх дітях повагу, співчуття та відповідальність до чотирилапих друзів! Пам`ятайте: собака – чудовий компаньйон і єдина тварина у світі, для якої життя людини цінніше за своє власне!

604f78d471cc1.jpeg