24 April 2024, 23:47 Житомир: °C
Оксана Трокоз
регіональна представниця Інституту масової інформації у Житомирській області

Свято весни та жіночності: про що у соцмережах писали житомирські лідери думок 8 березня

"Надихати" чоловіків – таку роль жінкам виділив голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко у привітанні до 8 березня: "Завдяки вам – нашим мамам, дружинам, донькам, сестрам, подругам, колегам ми стаємо сильнішими, разом з вами прагнемо до нових рубежів в житті й роботі".

Очільник Житомирської області став одним із числа представників влади та публічних осіб, які транслювали радянське бачення 8 березня, що не має нічого спільного із справжнім змістом Міжнародного жіночого дня.

Такі результати моніторингу контенту соціальної мережі Facebook, який провели Інститут масової інформації та «Детектор медіа» на замовлення Національного Демократичного Інституту, сформувавши вибірку з політиків та чиновників найвищого рангу й публічних людей, яких можна вважати лідерами думок.

Аби з’ясувати, наскільки живучими є стереотипи про 8 березня в українському суспільстві, під час моніторингу проаналізували сторінки 328 публічних людей, яких можна вважати лідерами думок.

До загальнонаціональної вибірки потрапили 16 найпопулярніших відеоблогерів; 18 політиків і топ-чиновників із найбільшою кількістю підписників у фейсбуку; 21 медійник із найбільшою кількістю підписників у фейсбуку; 14 публічних експертів і коментаторів, яких ми оцінюємо як лідерів думок. Також у 23 областях України було відібрано по 10—12 публічних людей, та топ-чиновників і посадовців місцевого самоврядування (загалом 259 чоловіків і жінок).

До житомирської вибірки потрапили люди з різноманітних сфер діяльності: політики, журналісти, громадські активісти, спортсмени та митці: Віталій Бунечко, Сергій Сухомлин, Юлія Толмачова, Іван Фурлет, Юлія Балан, Юлія Єлістратова, Ілля Стронґовський, Людмила Зубко, Матвій Хренов, Євгеній Герасимчук, Олена Харчишина.

Ці вибірки не претендують на соціологічну репрезентативність, однак є, на нашу думку, показовими.

Як у загальнонаціональній, так і в регіональній вибірках підтвердилася приблизно однакова популярність ключових стереотипів — «свято весни», «справжня жіночність», «берегиня», «мусиш бути красивою» тощо.

Що з’ясували

Приблизно половина відібраних до обох вибірок — національної і регіональної — щось написали з нагоди 8 березня. При цьому політики, чиновники, посадовці місцевого самоврядування частіше, а журналісти, активісти, фахівці з різних сфер частіше воліли промовчати.

Приблизно половина людей, які написали бодай щось із нагоди 8 березня, відтворили сексистські стереотипи або «радянську» концепцію свята. Кожен четвертий-п’ятий — згадував про права жінок та справжню суть Міжнародного жіночого дня.

Найпоширеніші стереотипи — «свято весни» та «справжня жіночність». Перший переводить фокус із прав жінок на пору року: весна, сонце, квіти і тому подібне. Другий — розповідає про очікування (як правило, чоловічі) щодо зовнішності, поведінки та ролі в сім’ї та суспільстві, яким жінки мають відповідати. Зокрема жінкам приписують бути слабкими та «надихати» чоловіків. Окремим популярним стереотипом є «берегиня», що сакралізує материнство й домашнє господарство як особливі ролі, призначені жінці Богом або природою.

Окрему категорію дописів, яка особливо виразно простежувалась у регіональних лідерів думок, ми назвали «жалко пацана»: це іронія, сарказм, більш чи менш прихована агресія на адресу жінок і всіх, хто вбачає у 8 березня нагоду говорити про жіночі права.

60644913e77a9.png

Частина дописів були «гібридними»: їхні автори поєднували згадки про весну, красу, ніжність, слабкість і підлеглість жінки з сентенціями про рівність, права та спроможність жінок бути повноцінними членкинями суспільства. Особливо дипломатичні лідери думок пропонували жінкам самим потлумачити свято та побажати собі всього, що захочуть.

В обох вибірках було чимало винятків — громадських діячів і діячок, політиків і політикинь, навіть двоє голів обласних державних адміністрацій, що зробили наголос на правах жінок, прагненні рівності можливостей, проблемах, із якими жінки стикаються в сучасному українському суспільстві.

Та мусимо констатувати, що для пересічного українського чиновника, політика чи посадовця місцевого самоврядування нормальним залишається визначення жінки як «уособлення краси», що має «надихати чоловіків» на їхні серйозні справи.

Спроби знецінити Міжнародний жіночий день як «комуняцьке свято» були в обох вибірках, однак не стали трендом — як і дописи проросійських політиків про те, як вони «відстояли» 8 березня й не дозволили його скасувати.

Всеукраїнські лідери думок

29 із 69 людей, чиї сторінки потрапили до вибірки, написали щось із нагоди Міжнародного жіночого дня. З цих 29 трохи більше половини транслювали сексистські стереотипи, й лише кожен п’ятий згадував про права жінок.

Найбільш продуктивними були політики/чиновники — 14 із 18 написали щось із нагоди 8 березня, й у кожного другого в дописах були ознаки сексизму. Найстриманішими — журналісти: з 21 висловились тільки троє, й сексизм був тільки в одному дописі.

Серед стереотипів, які поширюються в цих дописах, найчастіше трапляється «справжня жіночність». Чоловіки розповідають жінкам, якими вони мають бути, аби відповідати чоловічим очікуванням та «доповнювати» чоловіків.

6064492b67439.png

Регіональні лідери думок

Із 259 сторінок, включених у вибірку, на 124 з’явились дописи, пов’язані з 8 березня. Із-поміж цих 124 45% повідомлень містили ознаки сексизму, чверть — згадки про права жінок. Себто загалом співвідношення злегка оптимістичніше, ніж на всеукраїнському рівні: відсоток тих, хто пише про права, дещо більший, а сексистів — дещо менший.

Більшість житомирян, чиї сторінки аналізували в рамках моніторингу, нічого не писали на тему 8 березня. Єдиним став голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко.

У своїму дописі він наголошував щодо важливості жінок, їхнього внеску у розвиток, втім, не обійшлося без "любих жінок" . Писав про розумних та активних, професійних, втім експерти та експертки, які аналізували зміст привітань, зазначили, що у фразі про мам, дружин, доньок і сестер жінкам приділяється другорядна роль у суспільстві.

Волонтерка Юлія Толмачова була позначена в дописі своєї колеги Оксани Корчинської, яка написала про "комуняцьке свято", яке українки не повинні святкувати.

Депутатка Житомирської міської ради Людмила Зубко була позначена у пості про жіночий флешмоб до місяця жіночої історії від Іванни Климпуш-Цинцадзе, а також у привітанні від її чоловіка Геннадія Зубка, у якому він закликає відстоювати права та рівні можливості не лише 8 березня, а завжди.
6064494008167.png

Попри постійні суперечки, які точаться навколо змісту і форму жіночого свята, це дослідження дозволяє побачити ширшу картинку, яка ще досить далеко від ідеальної. Але це можна змінити, якщо частіше говорити про права жінок, не чекаючи свят.

Оксана Трокоз, регіональна представниця Інституту масової інформації у Житомирській області

Цей моніторинг було здійснено на замовлення Національного Демократичного Інституту завдяки щедрій підтримці британського народу через Міністерство закордонних справ, у справах співдружності та розвитку в рамках Фонду розвитку ефективного врядування. Думки, висловлені тут, належать автор(к)ам та не обов'язково відображають погляди Міністерства закордонних справ, у справах співдружності та розвитку або Уряду Її Величності